Историјска литургија у Њујорку

ЊУЈОРК, 12. децембра – Његово Блаженство Митрополит Јона, првојерарх Православне Цркве у Америци и Његово Високопреосвештенство, митрополит Иларион, првојерарх Руске Заграничне Цркве по први пут су саслуживали у суботу 10. децембра у цркви Пресвете Богородице „Знамење“ у сједишту Руске Заграничне Цркве у Њујорку.

13.12.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Историјска литургија у ЊујоркуЊУЈОРК, 12. децембра – Његово Блаженство Митрополит Јона, првојерарх Православне Цркве у Америци и Његово Високопреосвештенство, митрополит Иларион, првојерарх Руске Заграничне Цркве по први пут су саслуживали у суботу 10. децембра у цркви Пресвете Богородице „Знамење“ у сједишту Руске Заграничне Цркве у Њујорку.
Од успостављања канонског јединства Руске Заграничне Цркве са Московском Патријаршијом у мају 2007. године, било је бројних саслуживања између Руске Заграничне Цркве и Православне Цркве у Америци, међутим ово је први пут да су двојица поглавара заједно служили свету Литургију. Вриједи напоменути да је Литургија служена на храмовну славу Курско-корене иконе Пресвете Богородице, највеће светиње Руске Заграничне Цркве, која је била присутна за вријеме службе.
Двојица примата су након службе размијенили топле поздраве и говорили о историјском значају овог догађаја.
„Дубоко сам захвалан за ову могућност да се састанемо, да се заједно помолимо и прославимо нашу братску љубав као једна Црква. Заиста, постоји само једна Црква“, казао је митрополит Јона. „Бог нас је призвао на ову љубав, на ту заједницу једних са другима. Искрено се молим да ћемо од сада заједно радити и сарађивати на многим пројектима и пружати једни другима подршку у нашем заједничком задатку.
Бог је сматрао за сходно да у протеклим деценијама наше двије Цркве врше различите службе, да свака ради са својом заједницом, свака да приноси плодове Господу по Његовој вољи и чува виноград који нам је Он дао да обрађујемо“, наставио је митрополит Јона, „И сада нас је он саставио да надаље дијелимо заједничку евхаристијску чашу, да у заједништву обрађујемо овај виноград Сјеверне Америке и гдје год нас Бог призове, да проповиједамо Јеванђеље Господа нашег Исуса Христа“.
Митрополит Иларион је одликовао митрополита Јону Орденом Курско-корене иконе, највишим одликовањем Руске Заграничне Цркве. Заузврат, митрополит Јона је митрополиту Илариону уручио највише одликовање Православне Цркве у Америци, Орден светог Инокентија, златне класе.
Двојици митрополита саслуживао је архиепископ Јустинијан Наро-Томински, администратор парохија Московске Патријаршије у САД-у, као и више архијереја Православне Цркве у Америци и Руске Заграничне Цркве и бројно свештенство.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.