И у смрти заједно

Док се у већини западних земаља прослављају разноразне изопачености парадама "поноса" и другим сличним манифестацијама "љубави", у Русији се данас славе двоје супружника, које Божјим чудом, ни смрт није успела да раздвоји.

08.07.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Иницијатива за прославу принца Петра и принцезу Фебронију, муромске чудотворце, је потекла од становника Мурома 2008. године, а сада је подржавају многе епархије Руске цркве, политичке личности и организације, док је председник организационог одбора празника ове године Светлана Медведев, супруга бившег председника Русије. Симбол празника је тратинчица, дивљи цвет, који се у Русији одувек сматрао симболом љубави.

Ови Светитељи су се током векова сматрали покровитељима православног брака, а на њихов дан сећања у Русији је успостављено званично обележавање „Дана породице, љубави и вере“. Тако ће се у многим деловима земље одвијати различити догађаји, укључујући и прославу „Осми јул - Дан без развода“.

Током 13. века у граду Муром, владали су били принц Петар и принцеза Фебронија, ћерка пчелара, која је принца излечила од тешке болести. Петер ју је заволео и оженио, занемарујући реакције људи око њега, који су сматрали да је због класних разлика тај брак био неприкладан.

Двоје супружника живела су цео живот са преданошћу и љубављу и истог дана су се упокојили у Господу. Њихови земни остаци се сада налазе у манастиру Свете Тројице на Мурому.

Када је старост дошла, Петар и Фебронија су се замонашили под именима Давид и Јефросинија. Напустили су овај живот тачно у исти дан и час, свако у својој келији и затражили су да буду сахрањени заједно, у посебно дизајнираном ковчегу са танком преградом у средини.

Међутим, пошто су људи веровали да је лоше сахранити монаха и монахињу у истом ковчегу, нису их сахранили заједно. Два пута су носили њихова тела у различите храмове. Тако, тело преподобног Давида положише у градску цркву Пресвете Богородице, а тело блажене Јефросиније у приградском Крестовоздвиженском храму, док је њихов сандук у саборном храму Пресвете Богородице остао празан. Следећег јутра су оба нова ковчега била празна, а тела светих нађена су да заједно леже у истом сандуку. Још једном су покушали да их раздвоје, али исто се поновило. После тога више нису смели да дирају њихова тела и сахранили су их поред градске саборне цркве Рођења Пресвете Богородице, како су они сами и заповедили, – у истом сандуку, који је Бог даровао на просвећење и спасење града: они који с вером притичу њиховим моштима добијају изобилна исцељења.

Тако обострана љубав побеђује чак и саму смрт. Господ Бог је прославио праведне супружнике чудесним исцељењима. Сада се они заједно моле Господу за све супружнике, а нарочито за оне који желе мир у породици.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.