Како сам дошао до вере...

Иако често мислимо да се Божји призив не догађа нама, углавном разумемо примере који су се десили у животима других људи. Из тог разлога сам одлучио да поделим своје лично искуство, које се може описати као Промисао Божији - дивна интервенција у мом животу.

24.11.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Људи, укључујући и мене, имају тенденцију да живе у греху. Али, истовремено, многи би желели да се заштите, тако што ће створити неку врсту личног „џепног свемилосрдног бога“ који би им одмах опростио, и што је најважније, дозволио да поново греше. И ту човек упада у зачарани круг, што као резултат дозвољава човеку да оправдава своје пороке речима: „Сви живе овако, па могу и ја.”

Оваквом приступ животу приморава слабе у вери да напусте идеју вечног живота, која нам је дата Христовим страдањима на крсту. Резултат је познат - следе нови греси. То се дешава све док човек, раслабљен страстима, не завапи за помоћ Оцу нашем Небеском. Треба напоменути да се такво чудо обично дешава неприметно. У овом феномену нема очекиване помпозности. Напротив, он се испољава тихо и готово неприметно. Али, с друге стране, одговара непроменљивој јеванђељској истини: „Ко има уши нека чује, а ко има очи нека види“.

Да будем искрен, пре овог догађаја могао сам да се назовем „условно верујућим“. Понекад сам (не пречесто) одлазио у храм, присуствовао службама и марљиво се претварао да верујем. Али у суштини то је била згодна самообмана, помешана са поносом. Било је разлога да се тако приказујем и себи другима: ја сам, наиме, прилично успешан писац који је објавио више од десет романа. Неке од књига су више пута прештампане. Кул, живи и буди срећан! Али, како се испоставило, у животу није све тако једноставно.

Недавно је мојој породици поклоњена обична папирна икона са приказом Светог Зосиме Владимирског, чудотворца. Ко је он? Зашто је слављен од Господа? Нисам знао. Икону смо поставили на видно место и, признајем, углавном су заборавили на њено постојање.

Прошло је око годину и по дана. А онда сам једног дана, када сам намеравао да кренем у једну издавачку кућу да бих представио свој нови роман, на своје прилично изненађење, приметио да је цео стан био испуњен неописивим мирисом. Прво смо помислили да је неко непажњом негде просуо неки мирис, али се испоставило да је извор задивљујуће ароме - мироточива икона Светог Зосиме!

Били смо запањени. Рационалистички (тј. безбожни) ум се у потпуности показао да верује у оно што се догодило. Било је тешко ставити емоције под контролу. Због тог чуда одложио сам одлазак код представника издавачке куће и потписивање уговора за нови роман. Временом се показало да је то била једина исправна одлука. Роман је написан немарно. Укратко, да будем искрен, Бог ме је сачувао од срамоте пред читаоцима - где није главно књижевно достојанство, већ новац по сваку цену. За ову лекцију искрено захваљујем Господу.

Али вратимо се мироточивој икони светог Зосиме. Да бисмо се некако изборили са овом појавом, назвали смо особу која нам је поклонила ову икону. Наравно, није била ништа мање изненађена од нас. Позвали смо манастир у владимирској области, где се налази скит Светог Смоленска Зосиме, у коме су нетљене мошти старца Зосиме.

Зачудо, монаси нису били изненађени овом вести и препоручили су да се на то не обраћа много пажње. У супротном, ако се превише обазирете на ово, можете пасти у демонско искушење и утврдити се у заблуди да сте, кажу, „изабрани молитвеник“! Да, такав молитвеник, да и иконе поред вас мироточе! А такође су ми саветовали целу породицу поведем у храм, исповедимо своје грехе и да се причестимо. "Исповедите све, без грешке, искрено, без немара" - рекли су ми. А онда се ослоните на милост Божију, трудећи се да и даље не чините претходне грехе. Послушали смо овај „једноставан“ савет. И сада се у свему ослањамо на милост Божију. И са овом милошћу живимо.

Искрено говорећи, не иде баш најбоље... У нашем грешном свету не можете живети као праведник. Али покушајте - другог излаза нема. Овај живот на земљи је привремен, али тамо је вечан. Када се после одласка нађемо на Суду Праведном, ма колико се трудили, нећемо наћи речи оправдања за грехе. Стога, док има времена да поправљамо себе, волимо друге и чинимо добро, морамо то покушавати.

А препоруке о томе како се то ради написане су у Светом Јеванђељу једноставним и приступачним језиком.

Аркадиј Груздов
За Фондацију Пријатељ Божији превео: Петар Волков
Извор: 3рм.инфо



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.