Како су обични рибари упознали Бога?

Сваки рибар, када оде у риболов, жели да ухвати још рибе, тако да има довољно и за храну за породицу и за продају. Али једног дана, пре двије хиљаде година, на обалама Галилејског језера догодила се чудна прича: искусни рибари нису били задовољни богатим уловом, већ су га се уплашили. Шта се уствари догогодило?

29.01.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Плашљива особа никада неће постати рибар. Ово није професија у којој би плахи људи могли зарађивати за живот. А риба је била обична, иста она коју су свакодневно хватали - глатка, еластична, са бијелим трбухом и тамним леђима, са црвеним перајама и широким репом који је цвјетао у води попут лепезе. Тог дана су управо уловили толико ове рибе да су на крају заувијек напустили риболов и бавили се сасвим другим послом. Опет није јасно? Па, шта да се ради - то је тако чудна прича... Али било је нечега у њој због чега су је људи широм свијета памтили двије хиљаде година.

Ловити рибу у мору није лак посао. Да бисте уловили велику рибу, морате добро проучити њене навике. На примјер, знати када риба спава и када тражи храну. На којим мјестима воли да се храни и одмара, а на којим никад не плива, ма како је намамили. У ком времену плута ближе површини воде, а по ком времену иде у дубину. И много, много различитих ствари, без којих не можете уловити рибу, ма колико се трудили. А за риболов су вам потребни прибори - штапови или мреже. Можете ловити штапом за пецање. Овдје је метода једноставна: ставите мамац на удицу и чекате да га риба зграби. А онда — р-раз! И извучете је из воде. Једна риба, друга, трећа - па сте уловили шарана за укусно печење.

Али ако треба да уловите пуно рибе, онда вам треба мрежа. Направљена је од јаких нити, преплетених тако да добијете широко платно од великог броја квадратних ћелија. Када баците мрежу у воду, риба је не може видјети. Чини јој се да је испред ње отворена вода, па јури право у мрежу, не осјећајући трик. На овај начин можете уловити пуно рибе, много више него штапом за пецање. Али само једна мрежа није довољна за овај начин риболова. Такође, морате имати чамац са којег бисте могли забацати мрежу у воду. И поред чамца - весла и једро. Тада сте прави рибар! Али чак и искусни рибари понекад немају среће.

Састанак на копну

Тада рибари у Галилејском језеру нису имали среће. Цијелу ноћ су бацали мреже са два чамца у мрачну воду, али нису уловили ништа осим смеђих алги. Већ је дошло јутро и у њиховим чамцима није било ниједне рибе. Па, таква је рибарска срећа: данас немаш среће, али сутра ћеш је имати. Наравно, штета је вратити се из риболова празних руку, али шта да се ради...

Привезавши чамце на обалу, рибари су почели да перу мреже у плитким приобалним водама. Стојећи до кољена у води, рибари су марљиво чистили мреже од алги, да би их касније могли објесити да се осуше на коцима забијеним у пијесак. Ако се то не уради, нити од којих се плете мрежа почеће да труну, постаће слабе и риба ће их лако моћи да покида.

Послије непроспаване ноћи рибари су били уморни и жељели су да спавају, па су жељели да брзо заврше посао и оду кући. Одједном је њихову пажњу привукао шум многих гласова. Велика гужва се приближавала мјесту гдје су њихови чамци стајали уз обалу. Најстарији рибар међу њима одложио је мреже, усправио се и, покривајући дланом очи од сунца, почео да испитује неочекиване придошлице. Још није час, ово су разбојници или неки други дрски људи. Онда морају да хитно одвуку чамце од обале и сачекају, док непозвани гости не оду. Али испоставило се да се немају чега бојати. Много људи је пратило чувеног Учитеља праведности по имену Исус. Вијест о Њему недавно се проширила по цијелој обали Галилејског језера. Старији рибар, заједно са својим братом, ишао је и сам прије неколико дана да га чује како говори. Речено је да Он не само да учи народ да правилно разумије Божији закон, већ може и да излијечи чак и безнадежно болесне. А сада су окупљени слиједили Исуса дуж обале у нади да ће добити исцјељење.

У међувремену, Исус је пришао чамцима, а гомила га је окружила са свих страна. Разгледајући окупаљене, Исус се окренуо најстаријем од рибара и питао:

- Јесу ли ово твоји чамци?
"Да, Учитељу", одговорио је рибар.
Исус је ушао у чамац и питао:
- Одведи Ме мало даље од обале како би сви окупљени боље чули Моје ријечи.

Рибар је послушно сјео на весла и окренуо чамац тако да људи на обали могу да виде и чују Учитеља. А Исус, покупивши одјећу, сједе на клупу на крми лађе и поче да говори. Рибар је слушао Његове ријечи и није разумио шта му се догађа. Никада пре није чуо да неко говори о Богу онако како је говорио овај Учитељ. Као и сви Јевреји, и рибар је сваке суботе одлазио у синагогу, у којој су други учитељи Закона читали свете књиге и објашњавали их обичним људима. Али у њиховим причама Бог је био велики цар и застрашујући судија који је строго кажњавао људе за гријехе и великодушно их награђивао за праведан живот. А из Исусових ријечи произашло је да је овај велики и застрашујући Бог отац који воли све људе који живе на Земљи. У својој проповиједи, називао је Бога - Авва, што значи - Отац. Било је тако необично и истовремено толико радосно да се чинило да је рибар заборавио гдје је и сав се претворио у уво, како не би пропустио ниједну Исусову ријеч. Није примијетио како вријеме лети, и свим срцем је упио оно што је говорио овај невјероватни Учитељ.

Неочекивани улов

Али онда је Исус завршио свој говор, отпустио људе на обали и окренуо се к њему.

„Сад иди у дубоко воду и баци мрежу, рибару.
- Господе, радили смо цијелу ноћ, а данас нисмо ништа уловили. Али ако заповиједиш, бацићу мрежу према твојој ријечи.

Овим ријечима је рибар дао знак својим помоћницима. Зграбили су мрежу коју су чистили од алги, и ушли у чамац, гдје су већ били старији рибар и Исус. Усмјеравајући чамац са обале, рибари су се збуњено гледали: у ово доба дана никада нису уловили рибе, чак ни у најуспјешнијим данима. Али из поштовања према Учитељу, одлучили су да ураде све што је Он рекао. Заједно са њима рибари су кренули другим чамцем. Били су радознали да виде како ће се завршити овај необични риболов усред бијелог дана.

У међувремену, чамац се већ удаљио од приобалних плићака. Вода иза крме промијенила је боју из зеленкасте у тамноплаву. То се увијек дешава на великим дубинама, гдје сунчеви зраци више не могу освијетлити читав водени стуб. Старији рибар је питао:

- Учитељу, да овдје бацимо мреже?

Исус, сједећи на крми, потврдно климну главом. Рибари су уобичајеним покретима размотали велику мрежу, бацили је у воду и почели постепено да је повлаче уназад. Одједном су им се крајеви мреже трзнули у рукама. Увијек се догађало овако када се у мрежи ухвати велика риба. Али сада је мрежа била буквално истргнута из руку, чинило се да је јаке руке рибара више неће моћи држати.

Привукавши мрежу ближе чамцу, рибари су запањено дахтали. Све је било крцато рибом. Велика, еластична тијела рибе су се извијала, а љуске су им тупо блистале кроз воду попут античког сребра. Одушевљени рибари почели су да бирају свој улов са мреже. Једна риба, друга, трећа... десета... двадесета... Рибари су одавно престали да броје, не могући да изброје све рибе.

Већ је један чамац напуњен до врха, а збуњени риболовци довезли су други чамац да у њега истоваре улов. Али након неког времена овај чамац је био преоптерећен рибом толико да се једва одржавао на површини. А у мрежи је велика риба и даље тукла, кидајући мреже. Старији рибар наредио је да веслају ближе обали, у плитку воду. Али тада су чамци заграбили воду са бокова који су се спуштали од терета и почели тонути. Добро је што се то није догодило на дубини, а чамци напуњени рибом једноставно су се насукали. Али рибари су и даље са ужасом гледали на уловљене рибе и на Исуса, који је и даље мирно сједио на крми као да се ништа није догодило. Најстарији од рибара устаде, стави руку на прса, поклони се и дрхтавим гласом рече:

- Изађи из мог чамца, Господе! Јер сам грешна особа и нисам достојан бити с тобом.

Рибар је мислио да тако невјероватно чудо може да учини само велики пророк - човјек који је Бог посебно послао да људима проповиједа вољу Божју. А поред таквог пророка требало је бити врло опрезан. На примјер, пророк Илија једном је призвао огањ са неба и уништио читав одред стражара који су дошли да га ухвате како би га одвели цару.

Али Исус није ни помислио да донесе огањ са неба. Видјевши да су се рибари уплашили чудом које су видјели, рекао им је:

- Не плашите се. Пратите Ме, и учинићу вас рибарима људи. А рибари су одмах извукли чамце на обалу и кренули за Њим.

Тако Јеванђеље описује историју позива првих Исусових ученика. Старији рибар се звао Петар. Млађи помоћници су му Јован и Јаков. Послије тога, цио свијет их препознаје као Христове апостоле. Заједно са другим ученицима видјеће још многа Његова чуда, биће са Њим на посљедњој вечери прије погубљења и састаће се са Њим послије Васкрсења.

Али шта је значила та Христова фраза, „учинићу вас ловцима људи“? Исус није мислио да ће апостоли ловити људе мрежом. Не, бивши рибари су мирно ходали по различитим градовима и проповиједали оно што су чули од Исуса, говорили о чудима која је Он чинио, позивали да вјерују у Њега. Али њихове ријечи биле су испуњене таквом снагом да су могли да привуку к себи и најозлоглашеније грешнике. Ово је био њихов нови улов - људи који су пропадали због својих гријехова, али сустигнути ријечју Божјом и надахнути овом ријечју за нови, праведан живот.

Александар Ткаченко
Извор: vjeronauka.net



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.