Како уочити своје грехе

Сваки грех саплиће човека, да ли умно, да ли физички. Узмимо просту једну ствар која је свакодневно присутна; неко каже: “попићу једну, две чаше…”. Није то страшно, али ако се две попију, трећа ће доћи на ред, па онда се каже ‘четврта и пета никоме не смета’, то се певало. И шта ћемо онда?

17.12.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Сваки грех треба зауздати, или му дати једну границу до које сме да иде и ни милиметар не попуштати. Ако пређемо ту границу одмах се исповедити и казати духовнику да си погазио своју сопствену заповест, а није ти нико то наредио. Важно је да Бог види твоју ревност, да се трудиш, а не шта ме брига!

Алкохолизам је порок који изазива трагичну ситуацију и последице. Алкохоличар је жив али је мртав, има име да је жив али је мртав. А да не говоримо сад о развратном понашању где људи руше свој углед и углед породице, и на крају најстравичнија ствар, упропасте све, ближње и богатство што су стекли, и углед пред људима.

Или, то се исто често дешава, неко је занимљив, насмејао се некој жени и она њему, и не стану на томе и дође до катастрофе такве да просто он не зна да се извуче из тога, постаје роб самоме себи а био је газда, био је господин а постао је ништа. Ама људи, ја гарантујем: 95 посто пада морала, и физичкога, и материјалнога у људима руши се усред греха.

Грех проузрокује сваку невољу над човеком, и болест, болести се јављају, то је професор Јеротић рекао овде, свака болест, свака бол је психосоматске природе, ту се слажем с њим. Значи, не може друкчије ни настати, то мора човек да схвати, здрав човек, поносан, фин, леп стаде у Едемски врт и све му се покоравало, био је прекрасан, сличан Богу и онда кад је почео да грамза дошао је у ситуацију малтене да се боји шушња кад шушти крај њега. Замисли цара који влада васионом а боји се шушња!

Грех проузрокује слабост, страх, беду невиђену, грех је лоша појава, он долази од стране негативне силе, тј. сатане, он тера човека да греши јер је и сам због греха пао, због непослушности Божијим заповестима, он је почео полако да се горди и изгубио свест о својој висини. Нормално, дошао је у стање похлепе, незадовољан је, и зато он тако урла и напада на људе и дању и ноћу, помућује умове људске. Неко каже, нема мира, неко каже зле мисли ме муче, неко каже не зна шта му се дешава, неко не може да спава… - све је то услед греха, а сатана је грех сервирао као предлог и човек га усвојио, а није морао да га усвоји и да греши.

Где пише да сам ја ноћас морао у коцкарницу да идем и да се коцкам и прокоцкам имање, таман посла. Све је то сатана предложио, ја сам испунио, дакле, нема он ту власт над тобом ако ти не прихватиш.

Архимандрит Стефан Вучковић



Komentari (1)

17.12.2021.

Marko

Ziva istina, sve od A do S, ja sam u ovom.stadijumu i sad kad procitah tekst sve je jasno kao dan..... Alkohol nas skroz demoralise, greh i izbegavanje istinesamo vuku u dalju dubiozu i ponor, samo padas a nigde nema za sta da se uhvatis da se izvuces i svaki dan sve gori i gori, kosmri svaku noc...

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.