Светлост Православне вере

Због љубави према људима и невероватне кротости, Серафим Саровски посебно је поштован међу православним хришћанима. Он је својим примером показао лепоту хришћанског живота и многе привео Богу. Ово је прича о томе како је и протестантској породици помогао да угледају светлост Православне вере.

15.01.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 2

Овај догађај испричао нам је митрополит Венјамин (Федченков), који је живео је у емиграцији у региону Алзас у Француској, међу великим бројем католика и протестаната. Обе заједнице делиле су исту зграду, где су се смењивале у богослужењима.

Једна протестантска породица, коју је митрополит лично познавао, наишла је на књигу о католичком подвижнику Фрањи Асишком. Што су је више читали, више су се преиспитивали о значењу праве вере. „Ми смо протестанти. Али шта ако је католичка вера права? Има толико религија, али која је заиста истинита? "

Једног дана, млада жена из те породице је седела у башти са том књигом у руци. Одједном је задремала и у сну видела Фрању Асишког како јој долази у друштву непознатог светитеља са ореолом. Кад су обојица стигла до ње, Фрањо Асишки је рекао: „Тражите ли Цркву која има истину? То је његова Црква. Помаже свима, али никада не тражи ништа заузврат."

Жена се пробудила. Никада раније није видела овог светитеља ни на једној слици и није знала ко је он. Некако јој је пало на памет да би њено виђење могло имати везе са Руском православном црквом.

Породица је безуспешно покушавала да сазна нешто о овом светитељу. На крају су ангажовали стручњака руског порекла, да на основу слика и цртежа открије његов идентитет. Радио је данима у једној соби у њиховој кући. Након неког времена, кад је случајно ушла у његову собу, жена је угледала икону и препознала старца из сна. Питала је човека: "Ко је на икони?" „Он је наш руски светитељ, преподобни Серафим Саровски“.

Тај догађај је целој породици ставио до знања да је Православље права вера, којој припада и овај свети старац.

Митрополит Венјамин наглашава: "За мене ова прича има посебно значење. Реч је о чудесном сусрету светитеља и породице, која није ништа знала о Цркви и Светом Серафиму. Милошћу Божијом, ушао је у њихове животе и од тада се залаже за њих."

За Фондацију Пријатељ Божији превео: Петар Волков
Извор: russian-faith.com



Komentari (2)

15.01.2024.

Jovanka

Slava mu I milost svetome serafimu sarovskom

Коментариши

16.01.2022.

Sanja Calasan

SLAVA GOSPODU I SVETOM SERAFIMU SAROVSKOM.

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.