Кафански човек и Божији човек

У размаку од недељу дана гледао сам филм "Тома" о животу чувеног певача и филм "Божији човек" о животу чувеног светитеља Нектарија Егинског. Кроз сагледавање реакција које су изазвали код публике и порука које носе, можемо сазнати доста тога о свом колективном душевном стању.

21.10.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 7

  • Ја морам да пијем да ублажим бол, о, како је тужан овај живот мој! О, како су ноћи дуге, Данка, ја испијам чаше без престанка
    и шапућем Данка, Данка, волим те... (Тома Здравковић, "Данка")

Наиме, филм о Томи је, како недељама слушамо, "расплакао Србију", и даље пуни биоскопске сале, има непрекидну медијску покривеност, већ више од месец дана је непрестано вест и "новост"... Па опет поруке које носи и реакције које изазива јесте та да публика плаче над тужном судбином главног лика и споредних актера, пошто се у њима и њиховим патњама и невољама и сами проналазе на одређени начин. Јасно виде да Тома упркос томе што је имао све (новац, моћ, славу, признања, утицај) суштински није имао ништа или му то макар ништа није вредело јер никада није могао утолити ту црну рупу у својој души, тај зјапећи амбис провалије и бесмисла који га је морио и гонио читавог живота. А значај душе је знао, упркос томе што није био религиозан, већ тужан човек, како се у самом филму наводи.

А када се филм заврши остаје осећај горчине јер нема одговора на сва питања и све патње, муке и невоље које се вуку кроз цео филм и као да је цео живот на неки начин узалудан кад ни "велики и славни" људи нису успели да "пронађу срећу" и избегну патњу, те пронађу мир и спокојство упркос новцу, слави... (Јовић о филму "Тома")

***

Са друге стране, филм о Нектарију Егинском је без икакве помпе, са слабом, готово никаквом медијском покривеношћу, тихо и скоро неприметно ушао у биоскопе, где га за разлику од Томе очекују полупразне сале на пројекцијама. Али овај филм празне сале надомешћује тако што пуни срца гледалаца храброшћу, смислом и вољом за живот и за борбу непрестану, јер видимо да је чак и неко ко је постао по окончању овоземаљског живота светитељ пролазио веома тежак и мучан животни пут, као и ми сами, али је, за разлику од Томе и осталих "селебритија" успео да нађе одговоре на највеће животне проблеме, невоље и патње и за разлику од филма о Томи овај филм нам заправо даје одговоре, смернице и упутства за опхођење у нашој тмурној свакодневици.

  • Срећа се налази у нама самима... Срећа је – чисто срце, јер такво срце постаје престо Божији. Шта човеку још може недостајати?
    Ништа, заиста ништа! Јер у свом срцу има највеће благо – Самог Бога!“ (Свети Нектарије Егински)

Видимо да неко ко није имао готово ништа (материјално) у животу, неко ко је читав живот бежао и склањао се од моћи, новца, утицаја, славе и помпе, не желећи никада да постане један од "великих и славних" (а имао је прилику за тако нешто), на крају је ипак завршио већи и славнији од свих оних који су се у животу грабили и "лактали" да постану то чиме су били опчињени само да би схватили да је то само обмана, илузија и фантазмагорија.

Сматрам стога да је потребно погледати оба филма, прво "Тому" па онда "Божијег човека", како бисмо након гледања првог били "уплакани" и са правом забринути и упитани над сопственом судбином у овом свету, а да бисмо након гледања другог увидели да живот итекако има смисла и да ништа није узалудно за онога ко се држи Бога.

Да бисмо прво видели како пролазе они "селебритији" којима често завидимо и чије животе желимо да проживимо а да бисмо потом видели како пролазе они на које често заборављамо и које често занемарујемо а којих се сетимо нажалост тек кад нас притисне каква велика невоља и мука. Они који се склањају од свега пролазног и овоземаљског а држе се Бога и његовог пута. Јер ко се узда у људе и у земљу зида на песку, ко се држи Бога уграђује себе у небеса и у вечност.

Никола Јовић
Извор: etos.press



Komentari (7)

24.10.2021.

Nisam procitala bolji tekst. Toma je bio i ostace legenda. Bog dragi je uvijek uz nas. On nas cuva. Ko veruje u boga i bozjeg covjeka. Pare i bogastvo nije nista ako nisi sretan i hodas ispunjene duse odnosno zadovoljan svojim zivotom.

Коментариши

22.10.2021.

Лела Марковић

БОЖЈИ ЧОВЕК - ФИЛМ О ПРЕОБРАЖАВАЊУ ЗЕМАЉСКОГ ЧОВЕКА У СВЕТОСТ После одгледаног филма БОЖЈИ ЧОВЕК, нисам могла да устанем и изађем из сале. Седела сам и гледала у одјавне сцене. Мислима, душом и срцем била сам још у филму. Или дубоко у себи. Свети Нектарије Егински је добро познат у српском народу. Посебно међу онима који су потражили излечење над његовим моштима у егинском манастиру. О многим излечењима сведоче и наши лекари у документарном филму БОГ ИМА ЗАДЊУ РЕЧ. Животопис СВЕТИ НЕКТАРИЈЕ ЕГИНСКИ ЗЕМАЉСКИ АНЂЕО - НЕБЕСКИ ЧОВЕК Сотоса Хондропулоса, превод у издању ОБРАЗА СВЕТАЧКОГ , прочитала сам прошле године, баш у време када ми је ова књига била потребна и помогла ми да се суочим са неким животним проблемима. Стога и знам да у овај филм, наравно, није стало нити је могло да стане све чега има у књизи. А има још толико тога... Можда бих променила крај додавањем испраћаја овог страдалника који сведочи о љубави верног народа, сценама о ономе шта овај манастир представља данас, можда бих обавезно поменула како је Коста завршио, више о монахињама , или како је завршио тужилац који је ударио Праведног Нектарија... Међутим, редитељка Јелена Поповић је одабраним деловима житија Светог Нектарија Егинског успела да сваког гледаоца додирне дубоко у душу и натера на преиспитивање. У овом филму многи ће наћи одговоре, лек или утеху за своје ране, али ће сви сигурно бити ближи Господу. Поједине животне ситуације са којима се човек среће у животу, могу се препознати у разним деловима филма. Питање је само како ми реагујемо на њих. А како Праведни Нектарије Кефалис. Имала сам потребу да зауставим филм после сваке реченице коју је изговорио Праведни Нектарије Кефалис, да уздахнем дубоко због истине коју чујем, да сваку реченицу удахнем, поновим, анализирам ону количину љубави која је почетак и решење сваког проблема, ону која лечи, радује и спасава. Редитељка Јелена Поповић, којој сам као и многи неизмерно захвална на овом дару, успела је да на филмском платну објави истиниту причу о томе како се земаљски човек делима љубави преображава у светост. Зато се и после овоземаљског живота Праведног Нектарија, докази Божије милости на земљи пројављују излечењима над моштима Светог Нектарија Егинског. Лела Марковић

Коментариши

21.10.2021.

Tanja

Skoro nisam pročitala lepši tekst. Volela bih da pogledam film “ Božiji čovek”, a “Tomu”…. pa,dobro… možda, samo zbog ovog teksta.

Коментариши

21.10.2021.

Аранка

Nazalost ljudi uglavnom moraju da dozive strasnu bol ili veliku katastrofu da bi svatili i uvedeli smisao izmedju materajlnog i onog stvarno vrednog i lepog u zivotu

Коментариши

21.10.2021.

Данијела

Дивно написано!

Коментариши

21.10.2021.

Милојка

Сагледала филм, Тома, а надам се да ће филм, Божији Човјек-бити приказан у што скоријем року по Православним епархијама. Искрено, наравно да свако ко верује у Бога има своје мишљење о филму Тома.

Коментариши

21.10.2021.

Сара

А зашто губити животно време на гледање кафанског филма?

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.