Копије тројеручице у Новојерусалемском манастиру

МОСКВА, 10. децембра – У суботу 10. децембра, хиландарска делегација је боравила у Новојерусалимском манастиру на реци Истри у Подмосковљу. Хиландарског игумана са пратњом дочекао је игуман Новојерусалимског манастира Теофилакт који је примио дар хиландарског братства – копију иконе Пресвете Богородице Тројеручице која заузима посебно место у историји овог манастира. Ове године је прослављено 350 година од доласка прве копије иконе Тројеручице.

15.12.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Копије тројеручице у Новојерусалемском манастируМОСКВА, 10. децембра – У суботу 10. децембра, хиландарска делегација је боравила у Новојерусалимском манастиру на реци Истри у Подмосковљу. Хиландарског игумана са пратњом дочекао је игуман Новојерусалимског манастира Теофилакт који је примио дар хиландарског братства – копију иконе Пресвете Богородице Тројеручице која заузима посебно место у историји овог манастира. Ове године је прослављено 350 година од доласка прве копије иконе Тројеручице.
Иако први писани спомен о Тројеручици у Русији датира из средине 16. века, повест о копији иконе Богородице Тројеручице почиње од тренутка њеног пристизања у Москву 28. јуна 1661. године. У томе је несумњиво имао, као и у другим сличним случајевима, одлучујућу улогу патријарх Никон. Посредно то потврђује и један спис у којем је забележено како је икона свечано предата 16. октобра исте године Новојерусалимском манастиру на реци Истри крај Москве, задужбини патријарха Никона. Том приликом, пред манастиром, св. Богородицу Тројеручицу је свечано дочекао лично патријарх са високим свештенством и мноштвом верника. Потом је икона постављена на врло истакнуто место међу престоним иконама великом храму Васкресења Новојерусалимског манастира. У време након тога, култ поштовања Богородице Тројеручице се раширио руским земљама.
На жалост у октобарској револуцији, као и већина светиња Новојерусалимског манастира, икона је вероватно уништена. Копија иконе Тројеручице из 19. века која је чувана у храму Рођења Христовог Новојерусалимског манастира данас се налази у Историјско-архитектонском и уметничком музеју „Нови Јерусалим“.
Новојерусалимски манастир је цркви враћен 1995. године и недуго затим је почела његова обнова чији је завршетак планиран до 2016. године.
Са радовима на обнови Новојерусалимског манастира, госте су упознали игуман Теофилакт и директор фонда за обнову манастира Виктор Павлович Коченов.
Извор: Задужбина Светог манастира Хиландара



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.