Копти у Асјуту страхују од исламиста

Египатски хришћани, копти, који живе у граду Асјут на југу земље, живе у великом страху од исламиста, након свргавања предсједника државе Мохамеда Морсија и демонстрација његових присталица које порукама мржње указују да су копти довели до Морсијевог пада и позивају на њихово уклањање.

10.08.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Копти у Асјуту страхују од исламистаЕгипатски хришћани, копти, који живе у граду Асјут на југу земље, живе у великом страху од исламиста, након свргавања предсједника државе Мохамеда Морсија и демонстрација његових присталица које порукама мржње указују да су копти довели до Морсијевог пада и позивају на њихово уклањање.
Пошто је у ноћи између уторка и сриједе 10.000 исламиста у Асјуту демонстрирало против хришћана, обиљежавајући њихове домове крстићима и називајући коптског папу Тавадроса Другог „псом“, огласиле су египатске организације за заштиту људских права.
Те организације, укупно њих 16, упозориле су на могућност новог таласа насиља у Египту, и затражиле су од нових, привремених власти да заштите хришћанску мањину, која чини 10 одсто популације Египта, доминантно муслиманске земље.
Војска је 3. јула у пучу оборила Морсија, који потиче из исламистичке организације Муслиманско братство, а након масовних демонстрација опозиције коју су поред осталих чинили секуларни муслимани, либерали, атеисти и хришћани. Услиједили су протести Морсијевих присталица, али док су исламисти у Каиру, према оцјени Асошиејтед преса (АП), у дефанзиви, они у Асјуту и другдје на југу Египта воде све интензивнију кампању мржње према хришћанима, оптужујући их да су на неки начин издејствовали пуч против Морсија.
У граду Асјуту, демонстранти су ноћу марширали улицом у којој живи највише копта пјевајући „ислам, ислам, упркос хришћанима“, док је група од десеторо дјеце уз надзор једне одрасле особе спрејем исписивала поруке на зидовима попут „бојкотујмо хришћане“. Један од графита гласи „Тавадрос је џукела“, и односи се на коптског патријарха Тавадроса Другог.
Куће, цркве и радње које припадају хришћанима означене су великим, исцртаним крстовима.
У хришћанским богомољама више нема поподневних служби. Очевици тврде да су демонстранти гестикулирали хришћанима – превлачењем шаке преко грла и показивањем средњег прста. Они исто тако кажу да су увреде на рачун хришћана постале свакодневица.
Асјут има најбројнију коптску заједницу у Египту. Тај град има око пола милиона људи, а налази се на 400 километара јужно од Каира. Потиче из времена фараона и спомиње се у Новом Завјету.
Откако је оборен Морси, у том граду су честе демонстрације исламиста, које се готово стално одвијају ноћу, а локалне власти не успијевају то да спријече.
Гамал Адам, гувернер провинције у којој се налази Асјут, рекао је АП-у да су власти одустале од брисања графита јер веома брзо бивају опет исписани, а и комуналци се излажу опасноти ако их исламисти ухвате како бришу њихове поруке.
На југу Египта религија има јак утицај а веома је распрострањено сиромаштво као и завист према релативном великом броју хришћана који зарађују пристојно. Како наводи АП, дио богатијег становништва напустио је Асјут.
Копти је израз који се користи за вјернике Коптске православне цркве у Египту. Иако постоје различите коптске заједнице и традиције у свијету, тај се израз користи углавном за Египат, а понекад се гледају и као засебна етничка група. Разлог је првенствено у томе што су египатски Копти по свом поријеклу и обичајима нешто ближи древним Египћанима од осталих Египћана који су с временом били прихватили ислам и арапску културу.
Копти су након арапског освајања Египта године 641. дуго времена били грађани другог реда. Тек су под владавином реформаторски настројеног Мухаммада Алија по правима изједначени с муслиманима.
Копти имају властити коптски језик, али он служи искључиво у литургијске сврхе, мада га и тамо потискује арапски језик кога су Копти одавно прихватили у свакодневном животу.Сматра се да у Египту живи око
8 000 000 Копта што цини 10% популације.
Копти су до арапског прољећа 2011. године углавном избјегавали политику, али онда су почели да траже да се и њихов глас чује у политици. Нови коптски патријарх Тавадрос Други, изабран прошле године, отворено је критиковао Мохамеда Морсија и поручивао коптима да се укључе у политику.
Овај потез је, како оцјењује АП, био ризичан, јер најбројније коптске заједнице, попут оне у Асјуту, живе у истим руралним зонама гдје има највише најконзервативнијих и најватренијих исламиста.
Док је Морси био предсједник, неки од његових конзервативних присталица су све више представљали хришћане као непријатеље и упозоравали их да су у Египту – мањина. Када су кренуле масовне демонстрације против Морсија, 30. јуна, присталице сада свргнутог предсједника су тврдиле да протестним покретом доминирају хришћани.
Извор: Бета



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.