Ко је бољи - Бог или ђаво?

Има ли шта тешко Богу?! Ево примера како је на изглед „случајан“ сусрет једне монахиње и пијаног момка на аутобуској станици, завршио чудом. Човек се тренутно отрезнио и сви знаци алкохолне интоксикације су потпуно нестали! Стајао је у тишини, апсолутно задивљен оним што му се догодило.

28.02.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

То се догодило средином 1990-их, током моје посете Кијеву из Јерусалима, где стално живим. Са пријатељем смо посетили манастир Китаевски, а затим се вратили у град. На аутобуској станици била је гужва, а ретки аутобуси одлазили су препуни људи. Чекали смо да се гужва мало разиђе, како бисмо ушли у аутобус.

Изненада су стајалишту пришли двоје људи, мушкарац и жена, обоје су изгледали прилично младо, али су, такође, обоје били веома пијани. Човек је једва стајао на ногама. Била сам у монашкој одећи, а када ме пијанац приметио међу гомилом, почео је неспретно да се пробија у мом правцу, одгурујући људе на аутобуској станици.

Девојка је ишла поред њега, покушавајући да одржи равнотежу. Нико није заустављао, а мени је било јасно да од такве ситуације не би требало очекивати ништа добро. Ипак, одлучила сам да не побегнем.

Пијани човек ми се приближио и рекао:

„Видим да сте монахиња. Зашто ми онда не кажете ко је бољи - Бог или ђаво? Она ми увек говори “, показао је на жену која га је пратила, “да је ђаволу боље. Шта кажете"?

Морам рећи – ужасно питање. Читава публика, која је тренутно стајала на аутобуској станици, посматрала нас је врло пажљиво и из неког разлога, чинило ми се да су у случају недостојног понашања овог човека, шансе за помоћ од било кога прилично мале. Изненађујуће је да, упркос томе што је било око 11 сати ујутро, млади је пар успео да се напије до те мере да је једва стајао на ногама. Какви су то људи били? Можда су се бавили неком магијом или окултизмом? Било ми је тешко при души.

Иако у стресу, изненада сам се сетила разгледнице коју ми је пријатељ послао пре него што сам се приступила манастиру. На њој је писало: „Запамти да је твој живот можда једина Библија коју ће неко читати целог свог живота“.

У том тренутку сву су ме прожеле те спасоносне речи. Мој одговор пијаном човеку био је кратак, али чврст:

„Бог је бољи!“

"Зашто је њему боље" упитао је?

Схвативши потребу да говорим врло једноставно, још једном сам самоуверено изговорила следећу фразу:

„Бог је бољи јер је створио читав свет и умро на крсту за нас. Ђаво не може ништа учинити; све што чини је да завиди Богу и наноси штету људима “.

На моје изненађење, након што је чуо те речи, потпуно пијани човек изненада упита:

„Па, како да му се молим?“

У том тренутку испружио је руку као да покушава да склопи прсте и направи знак крста. Било ми је јасно да то ради први пут. Почела сам да га подстичем, док се он њихао на ногама и мучио неусклађеним рукама да изврши задатак. Споља је изгледало као да се игра нека врста комедије. Али видела сам да је човек, иако је био пијан, своја питања постављао сасвим озбиљно. Када су му сви прсти били правилно склопљени, поново је питао:

"А где сад, на чело"?!

„Да, на чело“, подстакла сам га, „а сада треба да кажете: у име Оца ...“

Ставио је руку на чело и поновио за мном.

"А где сада"?

"Сад доле, на стомак ..."

На такав начин обоје смо полако напредовали из једног покрета у други, правећи знак крста. Човек је побркао десно и лево раме, али је померио руку да исправи све што је погрешно урадио или рекао. Коначно, цела фраза „У име Оца, Сина и Светога Духа ...“ изговорена је на одговарајући начин, али, свакако, између ових великих и светих речи постојала су бројна питања и појашњења: „Више“?, „Ниже“? , „Да или не“,? „Овамо“?! итд.итд. Када се наша борба коначно завршила, а човек за мном поновио реч „Амин!“ десило се нешто невероватно.

Некако је задрхтао и одмахнуо главом, а онда сам видела како су му очи у чуду уперене у мене. Пијани човек се тренутно отрезнио и сви знаци алкохолне интоксикације су потпуно нестали! Стајао је у тишини, апсолутно задивљен оним што му се догодило.

„Иди у цркву“, рекала сам му, „Крсти се и постаћеш добра особа“.

Одједном се зауставио још један аутобус. Жена у пратњи пијанице почела је да жури са својим сапутником: „време је за одлазак“! На путу до аутобуса, човек се неколико пута осврнуо према мени. Последњи је ушао у аутобус и неко време стајао на степеништу, не дозвољавајући да се врата затворе. Кад је аутобус кренуо, поново је погледао у мом правцу, док сам га нечујно гледала како одлази. Он је већ био сасвим друга особа.

Не знам за његов даљи живот, али верујем да га Господ није напустио.

Монахиња Мариам (Јорчук)
За Фондацију "Пријатељ Божији" Иван Попов
Извор: blog.obitel-minsk.com



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.