Крсни ход кроз Србију 2013.

На празник Мала Госпојина (21. септембра) са платоа светоставског храма у Београду кренуо је Крсни ход кроз Србију 2013. чије је крајње одредиште древна српска Лавра, манстир Пећка Патријаршија, на Косову и Метохији. Ова крстоносна и икононосна литија требало би да на одредиште стигне 14. октобра, на празник Покрова Пресеве Богородице.

03.10.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Крсни ход кроз Србију 2013. На празник Мала Госпојина (21. септембра) са платоа светоставског храма у Београду кренуо је Крсни ход кроз Србију 2013. чије је крајње одредиште древна српска Лавра, манстир Пећка Патријаршија, на Косову и Метохији. Ова крстоносна и икононосна литија требало би да на одредиште стигне 14. октобра, на празник Покрова Пресеве Богородице.
Маршута коју још треба прећи и која ће, заправо, повезивати и знамените српске светиње јесте: Студеница-Баљевац-Рашка-Нови Пазар-Сопоћани-Лешак-Лепосавић-Бањска-Косовска Митровица-Зубин Поток-Пећка патријаршија.
Крсни ход кроз Србију организују: Друштво српско-руског пријатељства, Братства светог Сергеја Радоњешког и Светог Николаја Српског, организација “Видовданско ходочашће”, Четнички покрет, и часопис “Геополитика”.
Циљ овог својеврсног ходочашћа је да се кроз Србију пронесу две иконе: Свете Тројице и Богородице Фјодоровске. Икона Богородице Фјодоровске је реплика иконе којом је призван благослов Божији и Мајке Божије на првог руског цара Михаила Фјодоровича Романова (1613. године) на успостављање првог руског царства. Ова ће икона, по завршетку Крсног хода кроз Србију, бити враћена у Русију, док ће икона Свете Тројице остати у Пећкој Патријаршији, као дар и подсећање на овај велики подухват и пожртвовање.
Организатори апелују на све оне који су у могућности да помогну реализацију Крсног хода, који је у току. Свако ко жели да помогне нека се јави на број телефона: 064 425 71 21 – монахињи Екатарини.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.