Крштење тек после покајања

Руска православна црква крстиће децу коју су родиле сурогат мајке тек након што се родитељи покају у цркви или када дете постане пунолетно или достигне старосно доба у коме може да самостално одлучи да прими хришћанску веру.

27.12.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Крштење тек после покајањаРуска православна црква крстиће децу коју су родиле сурогат мајке тек након што се родитељи покају у цркви или када дете постане пунолетно или достигне старосно доба у коме може да самостално одлучи да прими хришћанску веру.
То саопштење садржано је у документу Синода Руске православне цркве који је данас потврђен у резиденцији Синода у Москви, као одговор на дискусију која се распламсава, а тич се праксе сурогат материнства, које је легално само у неким земљама.
Беба коју је родила сурогат мајка може да се крсти у складу са жељом људи који су је донели у цркву уколико су они или њени биолошки родитељи или ако је то сурогат мајка и то тек када признају да је тај тип репродуктивне технологије за осуду у моралном смислу и ако се касније покају у цркви, наводи се у документу Синода.
Уколико родитељи то не разумеју, крштење се одлаже док дете не буде могло да самостално донесе ту одговорну личну одлуку, наглашава се у документу. Црква, међутим, даје благослов да се дете коме је живот у опасности крсти без обзира на околности.
Владимир Легоида, који се налази на челу Информативне службе Синода у Московској патријаршији, рекао је новинарима да је садашња пракса сурогат материнства понижавајућа по људско достојанство жене, чије се тело посматра као нека врста инкубатора.
Извор: блиц.рс



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.