Кумрански списи сада доступни и на интернету

Најстарији манускрипти Библије који су дошли до нас – свици из Мртвог мора, могу се сада видети и на интернету. Сајт, на коме су смештене фотографије пет рукописа заједнички је пројекат Израела и компаније Гоогле. Он омогућава корисницима глобалне мреже да погледају древне рукописе у невиђено високом квалитету.

07.10.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Кумрански списи сада доступни и на интернетуЈЕРУСАЛИМ, 5. октобар 2011.
Најстарији манускрипти Библије који су дошли до нас – свици из Мртвог мора, могу се сада видети и на интернету.
Сајт, на коме су смештене фотографије пет рукописа заједнички је пројекат Израела и компаније Гоогле. Он омогућава корисницима глобалне мреже да погледају древне рукописе у невиђено високом квалитету. Фотографије, на којима су видљиви чак и детаљи који се не виде голим оком, снимљене су резолуцијом 1 200 мегапиксела, што је приближно 200 пута више него код класичних дигиталних фото апарата. Приликом снимања свитака коришћени су специјални блицеви са ултравиолентним филтерима како се не би оштетили древни споменици.
Један од манускрипта – Велики Исаијин свитак, налази се на сајту у енглеском преводу. Корисници могу да пронађу и преводе стихова на другим језицима, као и да претражују поједине ступце, поглавља и стихове књига. Велики Исаијин свитак – један од највећих и најстаријих споменика Мртвога мора, датира из 125. године после Христа. Он је истовремено један од најочуванијх свитака.
Први од ових свитака или Кумранских рукописа – пронашао је пастир бедуин у пећини близу Мртвог мора 1947. године. У наредних девет година у околини Кумрана пронађено је једанаест пећина са свицима. Укупно је пронађено око 900 докумената (који се састоје од 30 хиљада фрагмената), од којих су многи старији од 2 000 година.
Извор: хттп://www.благовест-инфо.ру/индеx.пхп?сс=2&с=3&ид=43285



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.