Литија ''за спас Срба''

Група од двадесет руских верника кренула је из Москве на пут преко Украјине и Румуније, да би на време стигла у Србију на велику литију за српско-руско јединство и у част 900 година династије Немањића.

19.09.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Литија Група од двадесет руских верника кренула је из Москве на пут преко Украјине и Румуније, да би на време стигла у Србију на велику литију.
Велика литија планирана је да се одржи од 21. септембра до 14. октобра, а организује се за српско-руско јединство и у част 900 година династије Немањића.
Организатори, Православни патриотски покрет за руско-српско јединство, као и комитет из Србије, истичу да је литија кроз Србију одговор на више пута поновљене српске молбе и апеле да је животно потребно присуство руских православних верника, а посебно на подручју Косова и Метохије. Организатори кажу да ће литија проћи кроз целу Србију, укључујући српске енклаве на Космету, да би, како кажу, духовно подржали словенску браћу која се налази под јармом антихристових сила, преноси „Глас Русије“.
У литији ће учествовати свештенство и верници из Русије, Украјине, Белорусије и Србије, које ће се кретати са молитвом да православни словенски народи буди јединствени у борби са злом. Благослов за то су добили од високих црквених великодостојника, попут бројних архимандрита руских манастира, као и од српских владика.
Вишенедељна свечана поворка ће посетити српске манастире који су повезани са Преподобним Симеоном Мироточивим и његовим сином Светим Савом, а завршиће се на Косову и Метохији, где ће тамошњим Србима на поклон бити уручена копија иконе Пресвете Тројице чувеног Андреја Рубљова, и то као духовни позив на јединство православних народа.
Организатори ове српско-руске литије се у свом позиву на учешће позивају на руског цара Николаја, кога наводе као пример како се показује љубав према ближњима, с обзиром на то да је он одлучно стао у заштиту православних Срба у јеку Првог светског рата, јер је по његовој наредби у Србију било упућено 10.000 бораца, а са његовим личним новцем су се у Србији градиле војне болнице.
Руски ходочасници који ових дана треба да пристигну на литију, долазе искључиво са најбољим намерама, да у миру обележе велики јубилеј 900 година династије Немањића, те да по њиховом сопственом дубоком уверењу – учврсте православље на оскрнављеној и издатој земљи.
„Тешко је рећи да ли ће само једна оваква хумана акција успети да испуни свој племенити циљ, ако се узме у обзир да је прећутно заокруживање албанске квазидржавности на Космету и потискивање православља узело великог маха, али свакако да ће ова руско-српска литија представљати ретку појаву истрајне борбе за оне вредности од којих су многи чак и у самој Србији већ одавно дигли руке“, пише „Глас Русије“.
Верници и свештенство, који ће сачињавати руско-српску литију, поручиће да не треба клонути и пружиће драгоцену духовну подршку онима којима је најтеже – а то су, без сумње, Срби на Косову и Метохији.
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.