Манастир Ћелије – дан светог Јустина Ћелијског

Уочи дана када наша света Црква прославља два своја велика учитеља и философа, светог Јустина мученика и преподобног Јустина Ћелијског, служено је бденије у манастиру Ћелије.Велики број верника окупио се да молитвено и саборно започне прославу, дивног у светима, преподобног Јустина Ћелијског.

19.06.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Манастир Ћелије – дан светог Јустина ЋелијскогУочи дана када наша света Црква прославља два своја велика учитеља и философа, светог Јустина мученика и преподобног Јустина Ћелијског, служено је бденије у манастиру Ћелије. Бденије је служио Епископ врањски Пахомије, а саслуживали су му: архимандрит Доротеј, игуман манастира Свете Тројице недалеко од Гетеборга у Шведској, протојереј-ставрофор Љубисав Аџић, и јерођакон Силуан, професор Призренске богословије, у присуству надлежног Епископа Г. Милутина и умировљеног Епископ захумско-херцеговачког Г. Атанасија. Појање су, својим умилним гласовима, предводиле монахиње манастира Ћелије са игуманијом Гликеријом. Велики број верника окупио се да молитвено и саборно започне прославу, дивног у светима, преподобног Јустина Ћелијског.
У четвртак 14. јуна 2012. године, у манастиру Ћелије, трећу годину од како је Свети Архијерејски Сабор уписао у Диптих Светих овог угодника Божијег, прослављен је празник Преподобног Јустина Ћелијског. Светом Архијерејском Литургијом почело је саборно прослављање овог новопросијавшег светитеља уз учешће више Архијереја Српске Цркве: Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, Епископа зворничко-тузланског Г. Василија, Епископа врањског Г. Пахомија, Епископа шумадијског Г. Јована, Епископа ваљевског Г. Милутина, Епископа нишког Г. Јована и умировљеног Епископа захумско-херцеговачког Г. Атанасија. Сабрање су увеличали бројни верници из Ваљева, али и из Србије, Црне Горе, Херцеговине, и других крајева.
Надахнуту беседу после читања празничког Јеванђеља произнео је Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије говорећи о дивним и честитим плодовима које је изнедрио српски народ, посебно у XX веку: Светом Николају Жичком и Јустину Ћелијском, а са њима и свим другим мученицима, светим због којих ће нас Бог препознати у Царству Небеском. Упозоравајући нас да морамо да будемо свесни онога што имамо, Митрополит Г. Амфилохије, изразио је сумњу у то да Срби, чак и овде, у средишту Православља, у Ваљеву, немају осећај о значају познавања Светих које славимо и које треба да подражавамо у Светости њиховог живота.
Епископ ваљевски Г. Милутин се захвалио Архијерејима који су својим присуством увеличали овај дан и празник рекавши да су данас саборно произнели молитве Богу, стојећи пред престолом за којим је стајао, плакао и молио се и Преподобни отац Јустин, додавши да је овај осећај предиван и чудесан за све оне који се удостојише стати где је он стајао. Владика Милутин се захвалио и присутном свештенству и свештеномонаштву на молитвености и саборности, а посебно оцу Доротеју, Швеђанину, који је дошао из далеке земље да се данас моли поред моштију Аве Јустина. Архимандрит Доротеј, клирик Епархије британско-скандинавске, потиче из протестантске свештеничке породице, дошао пре много година да се подвизава као искушеник, а потом и свештеномонах у манастир Каону, а затим и Лелић, и да оправослављен у срцу православља, поново оде у Шведску где проповеда Христа Бога у манастиру Свете Тројице код Гетеборга.
Поред овоземаљског почивалишта моштију Аве Јустина Архијереји су пререзали славски колач и освештали славско жито, као израз литургијског и народног прослављења и поштовања Светитеља. Овде, над својим духовним оцем, новопросијавшим Светитељем Цркве Христове, беседио је умировљени Епископ захумско-херцеговачки Г. Атанасије, истакавши значај јединства Цркве и погубност цепања ризе Христове. Вапај за очувањем јединства Цркве Христове са својих усана упутио и Митрополит Г. Амфилохије на крају литургијског дела овог молитвеног скупа.
Прослава Преподобног Јустина настављена је у манастирској трпезарији, где је сестринство манастира припремило свечарски ручак. Беседе присутних отаца у трпезарији и гостопримство ћелијских монахиња учиниле су да овај празник буде запамћен у срцима оних који су са свих страна дошли на поклоњење Преподобном Јустину Ћелијском.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.