Море даривало Богородичину икону

Древна икона Иверске Богородице пронађена на морској обали. И то на дан кад се, по православном календару, управо она прославља. Занимљива је и друга коинциденција. Према предању, оригинал иконе Иверске Богородице такође је пронађен у мору, додуше, у XИ веку.

01.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Море даривало Богородичину иконуВерници храма у Сочију испричали су причу о чудесном проналаску Иверске иконе Богородице из XИX века која је била пронађена на морској обали. И то: на дан празника те иконе по црквеном календару.
За храм у малом сеоцету код Сочија Головинка ова скромна по изгледу икона Иверске Богородице постала је права сензација. Настала још крајем XИX века, она је, по свему судећи, дуго времена провела у води. По речима свештеника, икону је у храм донела жена која се одмарала у том селу.
„Ево, рекла је, море је избацило икону, власник куће је пронашао, али, каже, не сме у кући да је остави. Донела сам је вашем оцу, како он одлучи“ – испричала је верница Клаудија Рибакова.
По њеним речима, икона је пронађена на морској обали. И то на дан кад се, по православном календару, управо она прославља. Занимљива је и друга коинциденција. Према предању, оригинал иконе Иверске Богородице такође је пронађен у мору, додуше, у XИ веку.
На икони су се очували трагови позлате и натпис. Наведено је и име – да ли власника, да ли протојереја који је написао, Александра Смирнова.
Судећи по икони, она је била написана у Москви 1896. године. Сад је икона постављена на највидљивије место у храму у Сочију. Икона ће обавезно бити рестаурирана, тренутно се траже мајстори.
Икона је могла да доспе на обалу, на пример, услед олује. На којој тачно плажи је пронађена – сад је већ тешко рећи. Ради се о томе да је жена која ју је донела, како се то каже у оваквим приликама, пожелела да остане анонимна. Без обзира на многобројна питања која се постављају, локални верници цео случај већ називају правим чудом.
Извор: факти.орг



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.