Москва: Православна цивилизација је будућност света

Један од најближих сарадника руског патријарха, протојереј Всеволод Чаплин, председник синодалног одељења за односе са друштвом, тиме и са председником, владом и Думом, изјавио је да су Русија, Украјина и Белорусија, заједно са другим православним земљама Европе, у стању да за десет година „измене човечанство“.

21.05.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Москва: Православна цивилизација је будућност светаЈедан од најближих сарадника руског патријарха, протојереј Всеволод Чаплин, председник синодалног одељења за односе са друштвом, тиме и са председником, владом и Думом, изјавио је да су Русија, Украјина и Белорусија, заједно са другим православним земљама Европе, у стању да за десет година „измене човечанство“.
Будућност Европе није Париз, Лондон или Брисел, већ Кијев, Минск, Москва, Кишињев, Букурешт, Атина, „то су центри источно-хришћанске цивилизације“.
Међу тим „центрима“ не помиње Београд.
Москва, Кијев и Минск су више Европа него Запад који је издао идеале Рима, хришћанства, ту Европу која је била основана на римском праву и на хришћанским идеалима, што су сјединили императори Константин и Јустинијан.
Запад има, сматра Чаплин, „слабу вољу“, а Исток је интелектуално слаб. „Нама је потребно да сјединимо вољу и интелект, традицију и иновацију, веру и живот, духовно и световно. Наша је обавеза да за десет година изменимо свет, ми можемо то да постигнемо.“
„Призвани смо да сада стварамо источнохришћански цивилизацију, у њој је кључ будућности целог света. Алтернатива овом путу је апокалипса“, закључује патријархов сарадник.
Извор: Задужбина Св. Јелисавете Фјодоровне



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.