Муслимани већина у Русији до краја века!

Вашингтон Тајмс се нада да ће муслимани, који чине све већи проценат становништва у Русији, у основи променити карактер те земље и с временом имати „драматичне“ ефекте.. Руски муслимани постају све самоуверенији и почели су да користе израз муслиманска Русија да означе своје амбиције.

23.10.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Москва – Муслимани чине све већи проценат становништва у Русији и њихов пропорционални удео у укупном становништву расте, што ће по оцени анализе листа Вашингтон Тајмс у основи променити карактер те земље и с временом имати „драматичне“ ефекте.
Лист у анализи наводи да је убиство Руса Јегора Шербакова 10. октобра од стране муслимана из Азербејџана изазвало анти-имиграционе нереде у Москви, вандализам и нападе, као и хапшење 1.200 људи и изнело у први план напетости у Русији.
Русији сада има између 21 и 23 милиона муслимана од укупно 144 милиона становника, или 15 одсто, али да тај проценат брзо расте. Етнички Руси, склони алкохолу, имају европске стопе раста наталитета, а афричке стопе смртности. Рускиње у просеку рађају 1,4 дете, а мушкарци имају животни век од 60 година.
Насупрот томе муслиманске жене имају у просеку 2,3 деце и мање прекида трудноће него Рускиње. У Москви жене Татара рађају шесторо деце, Чечена и Ингуша по десеторо. Поред тога три до четири милиона муслимана преселило се у Русију из бивших совјетских република углавном из Азербејџана и Казахстана, а и неки Руси прелазе у ислам.
Ови трендови, пише у анализи, указују да се број хришћана смањуе за 0,6 одсто годишње а муслимана расте за исти проценат, што ће по оцени анализе имати „драматичне ефекте током времена“. Неки аналитичари предвиђају да ће муслимани постати већина у Русији у 21. веку што би била демографска револуција која би у основи променила карактер земље.
Пол Глоуб стручњак за руске мањине закључује да „Русија пролази кроз верску трансформацију која ће имати још већ утицај на међународну заједницу него распад Совјетског Савеза“. Глоуб цитира једног коментатора о Русији који предвиђа џамију на Црвеном тргу у Москви и каже да више не важи претпоставка да ће Москва остати окренута ка западу. Он предвиђа да ће демографски скок муслимана у Русији имати дубоки утицај на њену спољну политику.
За неколико година муслимани ће чинити половину регрута у руској војсци. То онда поставља питање да ли ће таква војска деловати ефикасно с обзиром на бес који домаћи муслимани осећају према тактици руске војске у Чеченији, и шта ако се друге муслиманске области у Русији побуне против Москве, да ли ће се муслимански војници борити да их задрже у оквиру Русије.
Руски муслимани, који чине 57 од укупно 182 етничких група у Русији постају све самоуверенији и почели су да користе израз муслиманска Русија да означе своје амбиције, наводи Вашингтон тајмс.
Муслимански аналитичар Данијал Исаја каже да тај израз указује да је Ислам неотуђиви део Русије и да Русија као држава и цивилизација не би могла да постоји без ислама и муслимана, као и да су у многим деловима руске територије муслимани претходили Русима.
Оваква прича изазива нелагодност међу руском популацијом, која брине због демографског губитка од око 700.000 Руса годишње, и због тога се окреће вери и против муслимана. Као резултат појављују се пристрасни извештаји у медијима, напади на џамије и други злочини, напори да се заустави муслиманска имиграција и пораст екстремистичких руских националистичких група као што је „Покрет против илегалне имиграције“ Александра Белова.
Кремљ је по оцени листа реаговао контрадикторно на ту тему. Тадашњи председник Дмитриј Медведев је 2009. покушао да умири ситуацију истичући значај ислама за Русију, и указујући да муслиманске основе дају важан допринос у промовисању мира у друштву, пружању духовног и моралног образовања многима као и у борби против екстремизма и ксенофобије.
Медведев је такође рекао да због великог броја муслимана у земљи Русија не мора да тражи пријатељство са муслиманским светом већ да је органски део тог света.
Међутим Кремљ с друге стране дискриминише своју муслиманску мањињу и чак одобрава пораст ксенофобије међу својим грађанима, наводи лист. То је по оцени анализе изазвало отуђење и гнев међу муслиманима у Русији, што су осећања које радикалне исламистичке групе желе да искористе. Уз већ постојеће ставове исламистичке надмоћи ово би могло да има за резултат све незадовољнију муслиманску мањину.
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.