Напад на православни храм у Хрватској

Српско народно веће СНВ у Хрватској саопштило је да су протекле ноћи девастиране ограда и капија православне цркве Светих отаца у Воћину, у којој је дан раније обележено 22 године од страдања и егзодуса 50.000 Срба са подручја западне Славоније и Билогоре.

17.12.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Напад на православни храм у Хрватској Српско народно веће СНВ у Хрватској саопштило је да су протекле ноћи девастиране ограда и капија православне цркве Светих отаца у Воћину, у којој је дан раније обележено 22 године од страдања и егзодуса 50.000 Срба са подручја западне Славоније и Билогоре.
"Осуђујемо вандализам у Воћину над православном црквом, али и неефикасност и систематско нечињење надлежних кад је реч о кажњавању ратних злочинаца и идентификацији посмртних остатака Срба несталих у периоду од 15. децембра 1991. до краја јануара 1992. године", наводи се у саопштењу.
Слатински парох служио је јуче литургију и парастос пред нешто више од стотину житеља овог краја, читајући имена људи којима се сваки траг изгубио од уласка хрватских снага у Воћин 15. децембра 1991. године. У саопштењу се наводи да је припрема и реализација овогодишњег комеморативног окупљања изазвала низ негативних реакција.
"Упркос јасном изражавању саучешћа и тужном сећању на хрватске жртве убијене када су српске снаге контролисале ово подручје, СНВ је опструисано право на достојно сећање и комеморацију српским цивилним жртвама чиме је у локалном становништву створено стање страха. Нажалост, у ноћи са 15. на 16. децембар атмосфера опструкције кулминирала је девастацијом ограде и капије цркве у Воћину", наводи СНВ.
У саопштењу се истиче да су ометање припрема комеморације и девастирање богомоље јасни показатељи атмосфере у којој се српској заједници не жели дозволити чак ни комеморативно окупљање и сећање на страдање и егзодус.
Из СНВ истичу да је морална сатисфакција и проналажење и идентификација несталих људско право жртава и њихових сродника. "Сећање на жртве и егзодус је људско право и обавеза заједнице. Ускраћивање и једног и другог права одговорност је државе", упозорава се у саопштењу.
Извор: НСПМ
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.