Наука и религија треба да буду једно

Патријарх српски Иринеј истакао је да је добро што се после више векова наука и религија посматрају као „једно у служби добра и корисног... Религија је основа за развој науке и културе, она је покретач активности за стварање нових дела“, казао је патријарх.

11.06.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Наука и религија треба да буду једноПатријарх српски Иринеј истакао је да је добро што се после више векова наука и религија посматрају као „једно у служби добра и корисног... Религија је основа за развој науке и културе, она је покретач активности за стварање нових дела“, казао је патријарх.
„Добро је што се ситуација мења, после 18. и 19. века, када су се религија и наука посматрале једна насупрот друге“, казао је Иринеј и додао да такав начин није донео напретка ни религији ни науци.
Његова светост је говорио на скупу под називом „Религија, наука, култура: допринос светских религија науци и култури - верска баштина као предмет истраживања на Универзитету у Београду“, који је организовао Универзитет у Београду у сарадњи са Фондацијом Конрад Аденауер. „Религија је основа за развој науке и културе, она је покретач активности за стварање нових дела“, казао је патријарх.
На отварању скупа говорио је и ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић, који је подсетио да је модерно образовање потекло из црквених школа које су постојале у средњем веку.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.