На Богојављење замироточила икона Спаситеља

Мироточива икона „Спас Нерукотворни“ у храму Три јерарха у Казахстану, уочи празника Богојављења, поново је замироточила, саопштава Казинформ.

20.01.2017. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Мироточива икона „Спас Нерукотворни“, која се сматра једином у Казахстану, налази се у Жамбилској области, у граду Каратау Таласког рајона. Уочи празника Богојављења икона је поново замироточила, саопштава Казинформ.

Икона „Нерукотворни Образ Господа нашега Исуса Христа“, налази се у храму Три Светитеља (Три јерарха) у граду Каратау, а живописао ју је локални умјетник Виктор Исајев 1999.

Први пут икона «Спас Нерукотворни» замироточила је 26. марта 2000. у току Страсне седмице, уочи Васкрса. На лику Исуса Христа појавиле су се капи мира — мирисног љековитог својства. Тада су икону пренијели у Тараз ради молебна, у току којег је био забиљежен први случај исцјељења деветогодишње дјевојчице од сљепила. Затим је било још неколико случајева исцјељења људи с обољелим бубрезима, с тешким кожним обољењима и од наркозависности.

Према ријечима настојатеља цркве Три светитеља у Каратау, оца Петра, који служи у том храму више од двадесет година, овога пута чудотворна икона «Нерукотворни образ Исуса Христа» замироточила је 15. јануара, уочи празновања Богојављења.

Мироточење се обично сматра знаком који наговјештава неки важан, судбоносан догађај или се даје људима ради духовног јачања и тјелесног исцјељења.

Сагласно црквеном предању, нерукотворни лик Господа Исуса Христа појавио се пошто је владар града Едесе, повјеровавши у Христа, замолио да му пошаљу слику Спаситеља да се исцјељују од својих болести. Христос се умио и обрисао лице марамом на којој се отиснуо његов лик.

Храм Три светитеља је био први храм који се појавио у граду Каратау, 1989. Три светитеља — Василије Велики, Јован Златоусти и Григорије Богослов — сматрају се покровитељима града Каратау, који је основан средином 60-их година прошлог вијека. Обичну једноспратну стамбену кућу преуредили су у православни храм. Када су у разорном урагану у Каратау тешко погођене стамбене зграде и индустријски објекти, када су поломљена стабла и стубови, храм је опстао. Сада је каратауска црква Три светитеља с њеним јединственим иконама мјесто поклоњења.

С руског: Марија Живковић
Извор: Православије.ру



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.