Нека васкрсне Бог - молитва коју треба да знате напамет

“Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао Тебе, Крст Свој часни, за прогнање сваког противника.” Ни ђаволи, ни демони, ни било који зли духови не могу да издрже крсни знак. Све зло се распада у прах, топи се као свећа, нестаје попут фатаморгане снагом Часног Крста...

03.11.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Ко је прави победник? Хришћанин. Само хришћанин може стећи главну победу - победу над својим страховима и страстима. Нема боље победе. Сва наша дела, поступци директно зависе од ових духовних победа. А за такву победу верник има апсолутно сва средства и оружје.

Једно од таквих делотворних и моћних средстава је молитва Часном Крсту “Нека васкрсне Бог”.

“Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од лица Његова они који Га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се Крсним знаком…”

Овим речима сведочимо, изражавамо веру да је крсни знак најмоћније оружје у борби против сваког зла. Ни ђаволи, ни демони, ни било који зли духови не могу да издрже крсни знак. Ми ово изјављујемо. Све зло се распада у прах, топи се као свећа, нестаје попут фатаморгане снагом Часног Крста.

То је истина. То је неоспорна чињеница, моћан и доказан алат.

Хвалимо Бога, дивимо се Његовој моћи и љубави, захваљујемо се на заштити и благослову. Такво славословље је највиши облик молитве (најнижа је кад замолимо нешто).

Ми, на жалост, све мање хвалимо Онога који је све створио и све чешће од Њега нешто тражимо. Током молитве треба заборавити на све на свету и усредсредити се само на Њега и Његову љубав, али свако од нас због своје слабости и неверице непрестано тражи од Господа благостање за себе и своју породицу, ближње. Зар се Творац који нас је створио не брине о нашој добробити?

“И који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао Тебе, Крст Свој часни, за прогнање сваког противника. О Пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са Светом Владарком, Дјевом Богородицом, и са свима Светима занавек. Амин”.

Крст називамо животворним, јер је Господ наш Исус Христос био разапет на Крсту и васкрсао, избавивши тако људе од вечне смрти у паклу и подаривши нам вечни живот у Царству Свом.

Господ је оживотворио наш живот, испунио га вечним дахом и снагом.

Господ нас је учинио победницима!

Међутим, концепт победе садржи потребне елементе: храброст, стрпљење, истрајност, снагу. Ниjе победник онаj који кукавички бежи од опасности, покушава је заобићи, избећи, већ онај ко је покушава храбро савладати, храбро проћи кроз њу.

Победник је увек власник истинске вере. А снага вере се тестира само ризиком.

“Никада не знате колико снажно верујете у било шта, све док истина ваше вере не постане питање живота или смрти. Лако је тврдити да је ово уже довољно чврсто ако ћете га везати око кутије. Али, претпоставимо, на истом ужету морате да висите над провалијом…”, пише К. Луис.

Како можете постићи ову врсту вере? То се може постићи када нема сумње да је Бог увек пред нама, ако верујемо да је свака реч у Светом Писму Божја, када испунимо оно што нама jе речено: “Утолите и познајте да сам ја Бог” (Пс. 46:11).

Познавање Бога лежи у укроћењу ваших страсти и испуњавању јеванђелских заповести.

Видевши нашу понизност, Господ ће нам се сигурно отворити: “Благо онима који су чистог срца, јер ће Бога видети” (Мат. 5:8).

Молитва “Нека васкрсне Бог” је кључ за познавање Бога и има чудесне моћи које директно зависе од снаге наше вере.

Молитву треба научити напамет, уз њену помоћ можете пронаћи излаз и спасити се било које тешке и ћорсокачне ситуације, њу треба изговорити непосредно пре спавања, љубећи крст на прсима и штитећи себе и кревет крсним знаком.

Желим свима нама да остваримо велику победу на духовном фронту и постанемо прави победници!

митрополит Антоније Паканич
Извор: zivereci.com



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.