Неће монах тестером на шуму

27.02.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Неће монах тестером на шумуВише од две године траје пат позиција око враћања близу 10.000 хектара земљишта Српској православној цркви на Фрушкој гори.
Национални парк Фрушка гора је још 18. фебруара 2009. упутио захтев Влади Србије у којем тражи да се промени члан 11 Закона о враћању имовине црквама и верским заједницама и да се изузме из процеса реституције, али одговора још нема. СПЦ не одустаје од своје имовине и подсећа да су поседи купљени још у време Арсенија Чарнојевића.
Манастири неће одустати ни од једног захтева све док им се не врати и последњи квадрат одузете имовине, поручују из Епархије сремске.
 
- После 1945. црквена имовина је одузимана на зборовима наоружаних људи. Кроз моје руке је прошло хиљаде записника месних народноослободилачких одбора и са зборова из којих се види како се то догађало - прича Стева Зивлак, правни заступник Епархије сремске.
 
- СПЦ процес реституције види не само као приближавање европским стандардима, већ и као исправљање велике историјске неправде. Имовина коју Црква поседује у Срему купљена је златом са Косова у време када је Арсеније Чарнојевић дошао на ове
Државно власништво
У Дирекцији за реституцију кажу да је Епархији сремској досад враћено само оно што није обухваћено националним парком.
- Познат нам је захтев ЈП Фрушка гора, али они су само корисници тих шума, док је власник држава Србија. Све што је предмет државне својине и што није изузето по закону, ми третирамо као предмет враћања - каже директор Дирекције Владимир Тодоровић.
Он објашњава да им из националног парка досад нису стигли аргументи да би повратком имовине манастирима дошло до немерљиве штете у овом заштићеном добру.
просторе и та историјска права потврдио је цар Леополд Други.
У међувремену, Дирекција за реституцију је манастиру Беочин вратила око четири хектара земље која се налази изван националног парка, а у току су поступци за повратак 336 хектара манастиру Гргетег, 369 хектара Крушедолу, 765 хектара манастиру Јазак и 293 хектара Великој Ремети. Иначе, 16 манастира тражи више од 10.000 хектара својих поседа на Фрушкој гори, коју је држава 1960. прогласила за Национални парк.
- Враћање шуме и земљишта СПЦ битно ће променити заштиту овог законом заштићеног добра, које се простире на више од 25.000 хектара - објашњава Радоје Дурутовић, руководилац за опште и правне послове Јавног предузећа Фрушка гора.
 
- Мора се водити рачуна о међународним конвенцијама о заштићеном добру Фрушке горе, према којима је држава одговорна за очување биолошке разноврсности и коришћење биолошких ресурса на одржив начин. Зато би било најбоље да држава изузме ове поседе из реституције и да Епархији сремској понуди у замену имовина на другој локацији или новац.
У Епархији не прихватају трампу.
- Теза да ће национални парк нестати када шуме буду враћене Цркви је злонамерна. Црква је успела да очува ту имовину вековима. Монаси неће носити моторне тестере. Са Националним парком ћемо склопити уговор који ће регулисати одржавање и евентуалну експлоатацију манастирске шуме. На Фрушку гору, осим љубитеља природе, све више људи долази у склопу верског туризма, па је и наш циљ да паркови око манастира буду одржавани - истиче Зивлак.
Заинтересоване стране су се састале с Оливером Дулићем, министром животне средине. Речено је да министарство да не жели да кочи процес реституције, али је заинтересовано да се национални парк не само сачува, већ и унапреди договором заинтересованих страна. У међувремену, захтев Националног парка Фрушка гора подржале су неке невладине организације и Лига социјалдемократа Војводине, док Демократска странка инсистира на договору две стране. С друге стране ДСС, Нова Србија и СРС стали су на страну Епархије сремске.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.