"Не селите се с КиМ и не продајте имања"

Епархија рашко-призренска апеловала је да се Срби са Косова и Метохије не селе и не продају своја имања. Секретар Епархије отац Сава Шмигић поручио је у Грачаници, где је одржана свечана седница Скупштине града Приштина поводом Видовдана, да не треба олако давати и продавати оно што је стечено крвљу, знојем, муком и сузама наших предака.

28.06.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

"Не селите се с КиМ и не продајте имања" Епархија рашко-призренска апеловала је да се Срби са Косова и Метохије не селе и не продају своја имања. Секретар Епархије отац Сава Шмигић поручио је у Грачаници, где је одржана свечана седница Скупштине града Приштина поводом Видовдана, да не треба олако давати и продавати оно што је стечено крвљу, знојем, муком и сузама наших предака.
"Надам се да ћемо живети на овој земљи натопљеној крвљу мученика, који нам тихо али јасно, свакога дана поручују да је земаљско замалена царство, а небеско увек и довека. Нисмо је зарадили, већ наследили и немамо право да је као такву отуђимо", поручио је отац Сава који је благословио скуп, у име владике Теодосија, преноси КиМ Радио.
Отац Сава истакао је да овај Видовдан и сваки будући треба да буде на поуку и отрежњење, "да схватимо ко смо, шта смо и где смо, која нам је улога овде и сада".
Поглавар Српске православне цркве, патријарх Иринеј стигао је данас, уочи празника Видовдан, у посету манастиру Грачаница.
Патријарх Иринеј ће сутра, на Видовдан, са владикама и свештенством служити свету литургију у порти манастира Грачаница, а затим и помен погинулим српским јунацима на споменику Газиместан, близу Приштине.
Патријарха су у манастиру Грачаница дочекало свештентво, верници и више десетина ученика који су посипали цвеће путем којим је пролазио поглавар СПЦ. Поздрављајући их патријарх је поручио да "Видовдан треба да освети, провести и надахне Духом Светим, духом Светог кнеза Лазара и оних безбројних великомученика који су животе дали, крв пролили као најсветију жртву коју човек може дати".
"Надам се, докле год постоји ова светиња и друге светиње на Косову - Дечани, Богородичкса љевишка, Пећка Патријаршија и друге светиње, да ћемо дотле и ми овде бити као Срби, дотле ћемо имати где да дођемо и да живимо и да чувамо, као највеће и најбогатије насдлеђе које су нам наши преци оставили у аманет, да чувамо и сачувамо оно за шта су наши преци крв своију пролили", рекао је патријарх.
Иринеј ће вечерас присуствовати манифестацији "Видовданско песничко бдење" у порти манастира Грачаница. Учествује двадесетак песника са Косова, централне Србије, Републике Српске и Црне Горе, а вечерас ће бити додељене и награде најбољима.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.