Нигерија: од експлозија у црквама до „антихришћанских погрома“

Ситуација у Нигерији где су прошлог викенда екстремисте радикалне групације Боко Харам приредили неколико терористичких акција све више се заоштрава. На муслиманском северу земље су почели антихришћански погроми. Експерти кажу да уколико властима не пође за руком да успоставе контролу над ситуацијом у Нигерији може да избије грађански рат.

28.12.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Нигерија: од експлозија у црквама до „антихришћанских погрома“Ситуација у Нигерији где су прошлог викенда екстремисте радикалне групације Боко Харам приредили неколико терористичких акција све више се заоштрава. На муслиманском северу земље су почели антихришћански погроми. Експерти кажу да уколико властима не пође за руком да успоставе контролу над ситуацијом у Нигерији може да избије грађански рат. При томе сви посматрачи сматрају да дестабилизација у региону иде на руку пре свега Ал-Каиди.
У граду Потискум на северо-истоку земље хришћанско становништво је обухватила паника. Људи беже из региона спасавајући се од погрома и насиља. Стижу информације о најмање 30 спаљених продавница и кућа хришћана. Подсетимо да су овог викенда присталице секте Боко Харам организовале неколико експлозија у хришћанским кућама. Погинуло је 42 особе.
Додуше није сасвим исправно говорити само о религиозним несугласицама. Експерти су сигурни да ове нападе координише један центар. Коментар експерта-оријенталисте Виктора Надеина-Рајевског.
Ради се највероватније о координисаним акцијама, сасвим је могуће да их координише Ал-Каида. Нигеријске власти немају довољно снага да се боре против овакве организације.Боко Харам је добро организована структура, са одличном дисциплином, она зна да координише акције свих својих екстремиста. Амерички стручњаци сматрају да је секта Боко Харм повезана са Ал-Каидом. Не искључује се и варијанта распада Нигерије.
Забринутост поводом дешавања у Нигерији су већ изразиле ЕУ и САД и то не само из политичких већ и из економских разлога јер је Нигерија један од највећих испоручилаца нафте на светско тржиште. Међутим док ништа не прети нафтним налазиштима, Запад неће да се отворено меша у унутрашњи конфликт земље, уверен је експерт Георгиј Енгелгарт.
Међународна заједница може да интервенише само ако се појави реална претња по нигеријску нафтну грану. Међународне компаније и водеће индустријске земље брине стабилност испокрука нафте. До сада су се безбедносним проблемима у Нигерији бавиле приватне војне компаније које су запошљавале велике транснационалне корпорације.
МИП Русије је већ осудило насиље у Нигерији а председник Русије Дмитриј Медведев је изразио саучешће свом нигеријском колеги Џонатану Гудлаку. Члан комитета државне Думе за међународне послове Андреј Климов је саопштио радио-станици Глас Русије да ће посланици у најскорије вмеме формулисати своје предлоге међународним организацијама о нормализацији ситуације у Нигерији.
Извор: хттп://сербиан.рувр.ру/2011/12/27/62988254.хтмл



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.