Нове одежде Светог Зосима Туманског

У присуству више хиљада православних верника, јуче су у манастиру Тумане прeсвучене мошти Светог Зосима Туманског, што сведочи каквом духовном силином овај свети Божији угодник привлачи верни народ из свих крајева Србије, па и шире.  

10.06.2019. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У присуству више хиљада православних верника, јуче су у манастиру Тумане прeсвучене мошти Светог Зосима Туманског.

Манастир Туман, по ко зна који пут у последњих неколико година, је доказао да не без разлога носи епитет Ђердапски Острог.

Пресвлачењу моштију Светог Зосима Туманског присуствовало је, према неким проценама, око 8 хиљада људи и то сведочи каквом духовном силином овај свети Божији угодник привлачи верни народ из свих крајева Србије, па и шире.

Свети Зосим Тумански Чудотворац веома је поштован не само у овом крају Србије. Његове исцелитељске мошти привлаче реке људи који његовим молитвама бивају исцељивани од најтежих болести и других животних мука. У манастирском летопису свакодневно се записују многи случајеви чудесних исцељења, од карцинома, леукемије, нечистих сила, бездетности… Светитељ се до данас јавља свима онима који га усрдо моле, дарујући мир, благослов и утеху.

По свршетку овог светог чина, мошти Светог Зосима су литијски однесене у његову испосницу која се налази надомак манастира.

Иначе, овај дивни светитељ припада кругу подвижника исихаста који су током 14. века на просторе Лазареве Србије долазили са Синаја и Свете Горе и ту, под заштитом христољубивог Светог Кнеза Лазара, ширили свој духовни утицај не само на монаштво тог времена већ и на широке слојеве верног православног народа.

Пресвлачење моштију Светог Зосима Чудотворца обављено је у оквиру прирема ове свете обитељи за обележавање 630 година од подизања Светиње која све јачом духовном светлошћу сија у ове наше дане.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.