Нови бугарски патријарх - 24. фебруара

Бугарска православна црква саопштила је да ће 24. фебруара у складу са «Светим канонима и Уставом Цркве» Црквени сабор, који чине архијереји, свештеници, монаси и вјерници, тајним гласањем бирати новог бугарског Патријарха.

13.02.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Нови бугарски патријарх - 24. фебруараБугарска православна црква саопштила је да ће 24. фебруара у складу са «Светим канонима и Уставом Цркве» Црквени сабор, који чине архијереји, свештеници, монаси и вјерници, тајним гласањем бирати новог бугарског Патријарха, јавља ВИА – Вјерска информативна агенција.
Полази се од тога да ће већ у подне бити саопштено име новог поглавара. До тог тренутка забрањује се учесницима сабора да контактирају са медијима.
Тада би нови Патријарх у пратњи Митрополита и Епископа из митрополијске палате прешао у недалеку катедралу Св. Александра Невског, гдје би био прочитан акт избора и обављена интронизација.
На интронизацију су позвани представници свих Православних цркава, дипломатски кор, највиши представници бугарске државе и други гости.
Имена тројице кандидата биће позната недјељу дана прије избора.
Кандидат не сме да је млађи од 50 година, треба да је пет година управљао као Митрополит епархијом и да «правилно мисли» о православној вери и да «тачно пази на црквени поредак».
У изборно тијело улази по пет представника епархија- три клирика и два вјерника, а Софијска епархија има 10 представника, 6 клирика и 4 мирјана. У изборно тијело улазе и представници ставропигијалних манастира, представници епархијских манастира – један монах и једна монахиња, по један представник духовних школа.
О имену новог Патријарха извјештавају се друге цркве, као и предсједници републике, парламента и владе.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.