Нови напади на Српску Цркву у Далмацији

Код храма светог великомученика Георгија у Книну оскрнављено је гробље. Оштећена су многа гробна мјеста, а споменици, крстови, полупане вазе са цвијећем разбацани су по гробљу. Починиоци нису презали од тога да усред бијела дана почине такво недјело. Храм и гробље су стална мета вандализма.

04.01.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Нови напади на Српску Цркву у ДалмацијиОскврнављено горбље у Книну. Нове претње у задарском крају.
Книн - Код храма светог великомученика Георгија у Книну оскрнављено је гробље. Оштећена су многа гробна мјеста, а споменици, крстови, полупане вазе са цвијећем разбацани су по гробљу. Починиоци нису презали од тога да усред бијела дана почине такво недјело. Нажалост, храм и гробље често, боље рећи перманентно, мета су вандализма, те се питамо докле ће ово трајати. Полиција је обавијештена о том немилом догађају и извршила је увиђај. Како смо информисани, четворица су затечена на гробљу или код гробља у моменту доласка полиције негирајући да су то они починили?! Надамо се да ће починиоци бити пронађени и да ће се према њима примјенити адекватне законске мјере.
Смоковић - Да је у задарском крају и даље тешко стање за Српску Православну Цркву и Србе повратнике говори најновији догађај. Непознати вандали на улазу у тек обновљену цркву светог Георгија у Смоковићу, на свежем бетону написали претњу: „Биће срушена У“. Задарски прота Петар Јовановић је овај небивали случај пријавио полицији, која трага за починиоцима овог злодела. Црква светог Георгија у Смоковићу (1567. година) је већ доживела једну трагедију пошто је у недавном трагичном рату (1991-1995) минирана и срушена до темеља. Хвала Богу и светом Георгију, она је обновљена прилозима прогнаних верника смоковићког краја који се тренутно налазе широм света. Црква светог Георгија је регистрована као културно добро и под заштитом је Завода за заштиту споменика из Задра. Међутим, и та чињеница вандалима изгледа не значи ништа, јер се они, заслепљени мржњом, руководе девизом да све што је српско мора бити уништено.
Извор: Епархија далматинска



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.