Оживео древни храм на Кавказу

Први пут после 500 година, на дан мучења на точку светог великомученика и Победоносца Георгија, епископ Пјатигорски и Черкески Теофилакт служио је Свету литургију у древном храму светог Георгија, једном од три хришћанска храма из првог миленијума, који су се сачували у Нижњем Архизу.

25.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Оживео древни храм на Кавказу На дан мучења на точку светог великомученика и Победоносца Георгија епископ Пјатигорски и Черкески Теофилакт служио је Свету литургију у древном храму светог Георгија, једном од три хришћанска храма из првог миленијума, који су се сачували у Нижњем Архизу. Била је ово прва служба Божија после пола миленијума.
У богослужењу су учествовали ходочасници из Карачајево-Черкезије и Кабардино-Балкарије, Северне Осетије – Аланије, Ставропоља, Адигеје и Краснодаске покрајине.
Захваљујући наменској транши из републичког буџета сад ходочасници хришћанске светиње Нижњег Архиза могу да посете без плаћања на благајни Државног Карачајево-Черкеског историјско-културног и природног музеја-националног парка.
Епископ Теофилакт се захвалио председнику Карачајево-Черкешке Републике, Рашиду Темрезову, због донете одлуке која пружа материјалну помоћ музеју-националном парку и ослобађа вернике од обавезе плаћања за право да се помоле.
С архијерејем су служили свештенослужитељи Пјатигорске и Черкеске и других епархија Руске православне Цркве. Између осталог, одговорни свештенослужитељ за обнову Александро-Атонске мушке пустиње у Нижњем Архизу архимандрит Антоније (Данилов) и намесник Михајло-Атонске Закубанске општежитељне мушке пустиње Мајкопске и Адигејске епархије игуман Герасим (Буњајев).



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.