Оно што је у нашој моћи

Активисти Српског друштва Задужбина (www.сд-задузбина.цом) реализовали још једну успешну акцију помоћи нашој браћи и сестрама на Косову и Метохији. Реч је о Савинданској акцији која је трајала од 26. до 30. јануара ове године када је најугроженијим породицама подељена новчана помоћ и колико-толико олакшан терет кризе у којој се налазе.

12.02.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Оно што је у нашој моћиАктивисти Српског друштва Задужбина (www.сд-задузбина.цом) реализовали још једну успешну акцију помоћи нашој браћи и сестрама на Косову и Метохији. Реч је о Савинданској акцији која је трајала од 26. до 30. јануара ове године када је најугроженијим породицама подељена новчана помоћ и колико-толико олакшан терет кризе у којој се налазе.
Поред новчане помоћи која је подељена једном делу најугроженијих породица из Штрпца и околних села, Поморавља, Метохије и северног Косова, у износу од 4.675 € те, мањег контигента гардеробе, играчака и слаткиша, једној је породици купљена крава са телетом, двема породицама по пет коза, а једној шпорет на дрва „смедеревац“ .
„Знамо да са нашим радом нећемо ником моћи да решимо неко битно животно питање, али оно што је у нашој моћи итекако морамо да урадимо, а то је да прича о Косову и Метохији никад не престане! Константно подсећање у свему што радимо, непрестани обиласци, сакупљање прилога на што више страна, мало по мало, то је оно што је у нашој моћи и наравно, можда и најбитније, непрестана молитва.То све, када се обједини, једини је пут у тешким временима која долазе“, истакао је Немања Неђић, један од оснивача Задужбине.
Уз помоћ добрих људи из Словеније, али и са других страна, током протеклих неколико месеци сакупили смо испоручену суму и у Савинданској акцији га даривали нашем народу на Косову и Метохији.
При самој организацији пута и одабиру породица кључну улогу је имала Хуманитарна организација „Мајка Девет Југовића“, те, пријатељи и сарадници са терена, који пружају драгоцену помоћ и редовно се укључују у реализацију свих акција помоћи угроженим породицама Космета. Овај пут, обишло се и помогло браћу у Кусцу, Врбовцу, Косовској Витини, Прековцу, Сливову, Бостану, Чуки, Урошевцу, Штрпцу, Севцу, Беревцима, Готовуши, Тучепу, Осојану и Зубин Потоку.
У питању су сиромашне, вишечлане породице, углавном без икаквих извора прихода, које живе у изузетно тешким условима, трошним кућама, без основних услова за живот. Сусрети с њима били су обострано веома дирљиви и са много емоција.
Као и сваки пут, и овај се одлазак на српску Свету земљу искористио да се поклони нашим светињама, а о Савиндану, активисти СД „Задужбина“ присуствовали су Светој Литургији у манастиру Грачаница, што је овом путу дало и ону духовну димензију, без које нам спаса нема. Где год су дошли, свуда су били дочекани са братском љубављу и топло испраћени , а били су присутни и на прослављању крсне славе Часне вериге у селу Кош у Метохији, што је била још једна прилика да још једном осете право гостопримство српског домаћина, упркос свим недаћама у којима се домаћини налазе.
Посебну захвалност Српско друштво Задужбина упућује свештенству Епархије рашко-призренске, Хуманитарној организацији Мајка девет Југовића, особљу народне кухињу у Прековцу, свим својим донаторима и активистима, као и браћи из Београда из модне фирме 33А.
Иако старо тек непуних пет година, Српско друштва Задужбина из Словеније, кроз досадашње акције испоручило је новчана средства у вредности од 62.140 €, углавном у најугроженија подручја Косова и Метохије. Ово друштво окупља српску православну омладину из Словеније, али, своје активисте имамју у Италији, Холандији, Републици Српској и Србији.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.