Откривени ексери са Исусовог крста?

Израелско-канадски новинар канала "Хистори" ушао у траг древним реликвијама за које се верује да су ексери којима је Исус Христ прикован за крст.Пронађени документи који откривају да су 1990. године израелски археолози, ископавајући гроб стар 2.000 година, открили два ексера која су направили Римљани.

13.04.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Откривени ексери са Исусовог крста?Израелско-канадски новинар канала "Хистори" ушао у траг древним реликвијама за које се верује да су ексери којима је Исус Христ прикован за крст.
Док је радио на снимању емисије "Тајне хришћанства" за канал "Хисторy", новинар и водитељ Симча Јакобовици је наишао на документа која откривају да су 1990. године израелски археолози, ископавајући гроб стар 2.000 година, открили два ексера која су направили Римљани.
Археолози су у гробу пронашли две погребне "кутије" у којима су се налазили остаци преминулих (кости), али су откриће ексера који су нађени у једној од њих "прећутали", преноси "Религион Неwс Сервице".
На кутијама у којима су пронађене кости била су урезана имена - "Јосиф и Кајафа". Кајафа је, према јеванђељима био јеврејски свештеник који је предао Исуса Римљанима да га разапну.
"Постоји схватање да је гробница у којој су пронађени ексери припадала 'баш том' Кајафи", рекао је Јакобовици. "Није ми било добро када сам сазнао да су у ковчегу пронађени и ексери. То је као када би неко за 2.000 година ископао гроб Мухамеда Алија и заборавио да спомене да су у гробу пронађене и боксерске рукавице", објаснио је новинар "апсурд" са којим се сусрео радећи ову емисију.
У емисији "Ексери на крсту" која ће бити емитована 20. априла, Јакобовиц, који је такође радио са Џејмсом Камеруном на емисији "Изгубљена гробница Исуса Христа", покушаће да открије зашто су археолози одлучили да занемаре проналазак ова два ексера.
"Све је урађено 'по пропису', а нигде нема слика нити цртежа ексера. Речено ми је да су нестале", рекао је Јакобовиц. "Кајафа је био познат само по тој једној ствар - суђењу и разапињању Исуса. Можда је осећао потребу да те ексере понесе са собом у гроб". Новинар ће се у својој емисији позабавити и древним веровањем да ти ексери "имају моћ", односно да су старим Јеврејима представљали шансу за загробни живот.
Јакобовици је током потраге за ексерима дошао и до форензичког антрополога на Универзитету у Тел Авиву Израела Херсковица, стручњака за распећа. "Када сам упитао Херсковица да ли је пре двадесетак година добио неке ексере, он је одмах знао о чему причам и пронашао их је за пар минута. Оно што није знао да ми објасни јесте 'одакле му' јер нису биле прописно упаковане са назнаком места одакле су ископане", рекао је Јакобовици.
Антрополог је Јакобовицу показао и кост прободену истим ексером, једини физички доказ да су Римљани заиста разапињали криминалце. "Ексер је био сличан онима пронађеним у Кајафиној гробници, само мањи и закривљен са друге стране косте како тело не би пало са крста".
(МОНДО)



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.