Патријарх Вартоломеј: Нема потребе да се црква у Трабзону претвара у џамију

Нема потребе да се древна црква Свете Софије у Трабзону претвори у џамију, боље је да као музеј остане отворена свим религијама, јасно је своје противљење предлогу турског потпредсједника владе Булент Аринца изразио Патријарх константинопољски Вартоломеј.

22.08.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Патријарх Вартоломеј: Нема потребе да се црква у Трабзону претвара у џамијуНема потребе да се древна црква Свете Софије у Трабзону претвори у џамију, боље је да као музеј остане отворена свим религијама, јасно је своје противљење предлогу турског потпредсједника владе Булент Аринца изразио Патријарх константинопољски Вартоломеј.
Црква Свете Софије потиче из периода владавине династије Комнена (1204-1461) и представља бисер средњовјековне архитектуре, као и свједочанство присуства хришћана са Понта на Црном Мору.
Његова светост је у четвртак 16. августа посјетио цркву и сусрео се са градоначелником Трабзона. „Поштујемо џамије и све богомоље, али у овом случају не видимо потребу“, казао је Патријарх у разговору са новинарима, подсјетивши на недавну изјаву предсједника локалне Исламске заједнице, Зеки Бајтара, који је оштро реаговао на Аринцов предлог, рекавши: „Прво морамо да напунимо џамије које имамо, па тек онда, ако буде потребно, да Свету Софију претворимо у џамију“.
„Ако Света Софија у Трабзону буде претворена у џамију“, наставио је Патријарх, „биће доступна само муслиманима. Напротив, ако остане музеј, пружаће своје услуге цијелој међународној заједници, уз значајан профит становништва“.
Трабзон, град на далеком сјевероистоку Турске, насељава око 300 000 становника, од којих веома мали проценат чине хришћани. У фебруару 2006. овдје је убијен римокатолички свештеник Андреа Санторо.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.