Патријарх Иринеј на скупу за мир говорио о екуменизму

Његова светост патријарх српски господин Иринеј учествовао је у понедјељак, 9. септембра, на панелу под називом „Љубав према сиромашнима: пут ка екуменизму“, који је одржан у оквиру тродневног међународног скупа за мир „Наша је будућност живјети заједно – Религије и културе у дијалогу“.

12.09.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Патријарх Иринеј на скупу за мир говорио о екуменизмуЊегова светост патријарх српски господин Иринеј учествовао је у понедјељак, 9. септембра, на панелу под називом „Љубав према сиромашнима: пут ка екуменизму“, који је одржан у оквиру тродневног међународног скупа за мир „Наша је будућност живјети заједно – Религије и културе у дијалогу“.
Говорећи о теми „Дијалог истине и љубави – императив наших дана“, патријарх Иринеј је рекао да ће 20. и 21. вијек остати у историји хришћанства забиљежени као период посебно интензивних напора за обнову јединства хришћанске васељене или, као минимум, за што веће узајамно зближавање и сарадњу међу подијељеним хришћанима.
„Иако је и раније, у сваком периоду, било покушаја да буде обновљено јединство, ми сви од почетка 20. вијека до данас улажемо изузетне напоре да једни друге дубље упознамо и притом откривамо заједничке духовне коријене – библијске, литургијске, патристичке…“ – појаснио је патријарх српски.
Његова светост је истакао да је Православна црква од самог почетка, не само позитивно реаговала на „знаке времена“ него је била и протагониста аутентичног садржаја потоњег екуменског покрета.
„Учествовање у међухришћанском дијалогу, посебно у дијалогу са сестринском Римокатоличком црквом, наша Црква сматра изузетно важним питањем, једним од најважнијих питања своје савремене мисије“ – нагласио је патријарх Иринеј, захваливши Католичкој цркви на отворености за дијалог и спремности за међусобну подршку и сарадњу.
Објашњавајући зашто Српска православна црква, заједно са другим хришћанским црквама, учествује у екуменском покрету и дијалогу, патријарх српски је нагласио да је сама њена приорда дијалошка.
„Црква је по самој својој природи икуменска, релациона, саодносна реалност. Уколико Православна црква не би била у дијалогу са другим хришћанским црквама и заједницама, а затим и са нехришћанским религијама, секуларним религијским покретима и свим идејним и духовним изазовима модерног свијета, она би се аутоматски затворила у себе, постала самодовољна, и тако се по менталитету трансформисала у секту“ – појаснио је патријарх Иринеј.
Његова светост је нагласио да православни, сљедствено, учествују у међуцрквеним дијалозима и у екуменском покрету зато што су убијеђени да јединство Цркве представља императив за хришћанску савјест.
„Екуменски дијалог не тежи унификацији Цркве већ `помиреној различитости` /јединству у различитости/. Такав дијалог чува Цркву од два подједнако опасна искушења – `отвореног релативизма` и `затвореног фанатизма`“ – упозорио је патријарх Иринеј.
Патријарх српски истакао је да је у структури Православне цркве све међузависно и да нико и ништа не може да постоји само за себе.
„Православни стил живота увијек је самосавлађивање, одрицање од пуког живљења за себе. Бити хришћанин значи увијек се борити за слободу од индивидуалног и колективног егоизма и озлојеђености због повријеђеног самољубља.“ – рекао је српски патријарх.
Његова светост је истакао да хришћански идентитет претпоставља одрицање од себе и својега, ослобађање од свих окова природе и историје, стварање повјерења и грађење сопственог идентитета на личности другога.
„Мисија Цркве у свијету и састоји се у томе да изврши егзистенцијални преображај гријехом подијељеног и раскомаданог човјечанства у органску заједницу слободних личности, сједињених са Богом и међусобно“ – рекао је патријарх Иринеј.
Извор: Митрополија Дабробосанска



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.