Патријарх Кирил осветио гигантско звоно

Треће по величини звоно Русије осветио је поглавар Руске цркве у току своје пастирске посете великом граду Приволошког федералног округа Русије Нижњем Новгороду. Бронзана благовест укупне масе 64 тона била је одливена у Балтичкој фабрици у Петербургу.

06.08.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Треће по величини звоно Русије осветио је поглавар Руске цркве у току своје пастирске посете великом граду Приволошког федералног округа Русије Нижњем Новгороду. Бронзана благовест укупне масе 64 тона била је одливена у Балтичкој фабрици у Петербургу. Непроцењив дар је предат епархији у част 400-годишњице народног устанка под предвођењем Козме Мињина и Дмитрија Пожарског, захваљујући којима је Москва била ослобођена од пољских интервената.
Овај датум ће бити широко обележен у РПЦ 4. новембра 2012. године.
Звоно Саборно данас се назива јединственом благовести. Његово ливење је било заиста свенародни посао, а основни тон звука је нота ла доње октаве. Први ко је чуо глас Саборног био је патријарх Кирил. Овај снажни звук нас враћа како у прошлост, тако и усмерава у будућнсот, подвукао је поглавар РПЦ.
Чули сте како је снажан глас овог звона? Оно нас спаја са претходним генерацијама, са онима који нису жалили снаге за зидање цркава, школа, болница, који нису жалили снаге да испуне живот нашег народа хришћанским вредностима, од којих је главна љубав. Ово звоно нас подсећа на ту велику и значајну прошлост. Ми смо сви одговорни за то да духовни потенцијал Свете Русије оплодотвори наредне генерације, да им снагу вере, снагу моралног осећаја, љубави за своју земљу, за своју Отаџбину, за свој народ, за своју Цркву, способност супротстављања свакаквим ђаволским искушењима, способност одвајања лажи од истине, добра од зла, светлости од таме.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.