Патријарх Кирил се састао са бугарским царем

У престоној дворани Храма Христа Спаса у Москви 28. априла сусрели су се Патријарх Кирил и бугарски цар Симеон Други, саопштава сајт Одсјека спољних црквених веза Московске патријаршије.

01.05.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Патријарх Кирил се састао са бугарским царемУ престоној дворани Храма Христа Спаса у Москви 28. априла сусрели су се Патријарх Кирил и бугарски цар Симеон Други, саопштава сајт Одсјека спољних црквених веза Московске патријаршије.
Поздрављајући високог госта Поглавар Руске цркве је казао: „У ове празничне дане имали смо могућност да се помолимо заједно са Вама у Храму Христа Спаса“.
Патријарх је са захвалношћу казао да је уз лично учешће Симеона Другог ликвидиран раскол у Бугарској православној цркви.
„Нас дубоко погађа раскол, видјели смо како људи пате због тога. Пошто је то био политички чин, веома је важно што је подјела превазиђена уз учешће политичких власти земље. Превазилажење раскола у Бугарској је примјер који свједочи о томе да власт не треба да се склања пред опасним тенденцијама које угрожавају јединство Цркве, а које су генерисане од стране политичких снага“, изјавио је Патријарх.
Цар Бугара, обраћајући се Свјатјејшем Патријарху московском и све Русије Кирилу је казао: „Ваша светости, дубоко сам дирнут Вашим ријечима. Данас благодарећи Вашој светости, остварио се мој сан. 2002. године у својству премијер-министра Бугарске посјетио сам Храм Христа Спаса и пожелио да учествујем овдје у патријарашкој служби. Данас на Цвијети, мој сан се испунио“.
Говорећи на тему превладавања раскола у Бугарској, гост је казао да је још 1965. године иступио против иницијативе бугарске емиграције у Америци да оснује „независну Бугарску цркву“.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.