Патријарх позива на јединство

Поглавар Српске Православне Цркве, патријарх Иринеј, позвао је данас српски народ на јединство у политици и у свему другоме јер, како каже, будући да смо мали народ, једини начин да се одржимо јесте заједништво и неки вредносни идеали које ће свет разумети и подржати. Он је уверен да је то јединство оствариво и да је за њега потребно "мало жеље и гледања мало даље од носа".

12.07.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Патријарх позива на јединствоПатријарх српски Иринеј позвао српски народ на јединство и поручио да Српска Православна Црква никада неће пристати на било какву предају Косова нити ће се са њом помирити.
Поглавар Српске Православне Цркве, патријарх Иринеј, позвао је данас српски народ на јединство у политици и у свему другоме јер, како каже, будући да смо мали народ, једини начин да се одржимо јесте заједништво и неки вредносни идеали које ће свет разумети и подржати. Он је уверен да је то јединство оствариво и да је за њега потребно „мало жеље и гледања мало даље од носа”.
„За нас није реално и мислим да српски народ и Српска Црква, која је увек била уз народ, никада неће дати свој пристанак на ово што се може прочитати данас у штампи – на цивилизовано предавање Косова”, навео је Патријарх у интервјуу Тањугу.
Констатујући да тако нешто нико никада није чинио у свету и то називао цивилизованим, поглавар Српске Православне Цркве каже да се зна како се узимају и освајају територије – ратом и отимањем.
„Српска Црква се никада с тим неће помирити”, поручио је Патријарх, који се, иначе, протеклих недеља често сретао са доскорашњим и актуелним представницима власти у Србији.
Он каже да су ти разговори, као и разговори које често има са дипломатама у Србији, углавном куртоазне природе. Не спори, међутим, да се том приликом разговарало о Косову и Метохији, стању у народу и Цркви.
Изражавајући свој лични став, али, како каже, и став Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, Патријарх истиче да Срби на Косово не гледају као на географски простор него као на свету земљу, земљу са својим највећим светињама, а те светиње, указао је, на Косову и Метохији нису од јуче већ су тамо вековима и вековима.
„И на крају крајева, резиденција српског Патријарха је у Пећкој Патријаршији, што значи да би, по тој логици, резиденција остала у некој другој држави. То није ни логично ни праведно", закључио је Патријарх.
Извор: Радио-телевизија Србије, 11. јул 2012.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.