Помоћ Подгорици, Беранама и Цетињу

Српска организација из дијаспоре „28. Јун” успешно је доставила 170 пакета одеће тешких 1370 кг у Подгорицу (Народна Кухиња Саборног Храма Христовог Васкрсења), Беране (манастир Ђурђеви ступови) и у Цетиње ( Народна кухиња мати Јелисавете). У остварењу овог подухвата, организација “28. Јун” радила је удружено са СПЦ у Црној Гори и црквом Светог вазнесења из Рокфорда.

16.10.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Помоћ Подгорици, Беранама и ЦетињуКоординатор “28. Јуна” Мило Дубак, иначе, пореклом из Берана, изјавио је: "Пројекат 'Српске Земље, Српски Род' је показао да кад се сложимо можемо помоћи не само нашем народу широм бивше Југославије него где год треба помоћ Српском народу. Тај осјећај и успјех се никад не може заборавити."
Косовка Спречо, један од координатора “28.јуна” у средње-западној области, додала је: "Мени је била велика част и задовољство што сам имала Божији благослов и да сам била у могућности да дам свој допринос у раду колико сам ја могла. У наш рад је био укључен већи број младих људи и то ми је изузетно драго, али бих жељела да се укључи још већи број у будућности."
Према речима ђакона Момира Вулевића, управника Народне кухиње, помоћ је дистрибуирана у праве руке. „Донацију смо подијелили најпотребитијим људима, првенствено самохраним мајкама, старим људима који сами живе, људима изгјеглим са Косова и Метохије, Босне и Хрватске који су прогнани изгубили на списку корисника Народне Кухиње и свакога дана добијају ручак и пола хлеба по особи, који им достављају на кућну адресу. Користим прилику да вам у њихово и своје име захвалим на братској љубави и бризи коју сте показали према свом народу не заборављајући услове у којима живе", рекао је Вулевић.
Овај пројекат који ће, нема сумње, бити од помоћи Србима у Црној Гори, благословили су просвећени митрополит Амфилохије и протођакон Игор Балабан. Иначе, требало би поменути и то да је Организација 28. Јун, успешно доставила два слична контејнера, Србима у Грачаници јуна 2012. године, али и Србима у Вишеграду фебруара 2013. године. Један контејнер је стигао у Ниш, док ће контејенер са гардеоробом бити послат Србима у Хрватској. Тиме се завршава историјски хуманитарни подухват “Српске земље, Српски род” – путем којег је Србима широм Балкана достављено 55 тона хуманитарне помоћи. Овај двогодишњи подухват, био је уједно и највећи и најсвеобухватнији пројекат који је направила српска дијаспора и у којем је учестовавало преко 100 српских заједница широм света.
Подсетимо још једном – “28. Јун” је српска организација вођена од стране младих људи који се баве политичким, друштвеним и филантропским питањима и акцијама које су од помоћи Србији и српском народу. Иако је основана 2011.године, организација се показала као једна од најдоминантнијих српских организација у дијаспори, чији су чланови разноврсни људи из преко 100 градова широм света. Поред тога што је организација релативно недавно основана, медијска и друштвена пажња јој не мањка, што доказује више од 130 000 присталица на друштвеним мрежама Фацебоок, Твиттер, Инстаграм и Јоутубе. Са просечном старошћу чланова од 24 године, ова млада организација стреми да уједини српску дијаспору под једним кровом и служи као њен колективни глас. “28. Јун” већ има подршку Српске Православне цркве као и многобројних српских певача, спортиста, политичара, уметника и пословних предузећа.
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.