Похвала Пресветој Богородици: најлакши пут ка Христу

Дух Свети је кроз векове учио све верне да је најлакши приступ Господу преко Мајке Божије. Она је наш најдиректнији пут ка Христу. Ако се одлучимо на честу молитву Богородици, сазнаћемо зашто Света Црква каже да је Богородица утеха уплаканих, исцељење болесних, опроштење грешнима, радост ожалошћенима, уточиште свима који Јој се моле...

25.05.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Тако је чудесно Бог испунио благодаћу Пречисту Богородицу, више од свих анђела и светих, да је Она открила сву пуноћу чистоте и светости, које нико после Бога нема, и које не може бити ван Бога. У Њој је људска природа повратила своју првобитну и савршену лепоту. У Њој није било људске несавршености, Она се никада није потчинила власти ђавола. Од многих нараштаја праведника, Бог је својом бескрајном љубављу припремио Ону Која ће бити Мајка Сина Божијег.

Шта знамо о Пречистој од првих дана Њеног живота? Пресвета Богородица је слика светости скривене од света, која се манифестује у свакодневном животу, никад не привлачећи пажњу на себе. Као да је Мајка Божија још пре рођења Свог Божанског Сина чула Његове речи: „научите се од мене, јер сам ја кротак и смирен срцем“ и „сваки који се понизи биће узвишен“.

У све дане вапај човечанства Богородици не престаје. Он не може да не привуче Божију милост. У разним околностима, безбројни гласови на свим језицима узносе хвалу Богородици или се тихо моле за Њено заступништво и помоћ у невољи: и мудраци и простаци, краљеви и просјаци, младићи и девојке, зрели мушкарци и бебе које су тек проговориле. У бучним градовима и забаченим селима, на врховима гора и у понорима земаљским, у храмовима Божијим и на путевима, усред радости и усред туге, у часу крајње благодати и у час смрти, сви се надају Њеној помоћи. Милиони и милијарде хришћана отишли су ка Господу са Њеним именом на уснама.

Дух Свети је кроз векове учио све верне да је најлакши приступ Господу преко Мајке Божије. Зато смо испуњени тако великим поверењем у Њу, и прибегавамо Њој. Ово је наш најдиректнији пут ка Христу. Ако хоћемо да стекнемо или сачувамо љубав према Богу, како кажу свети оци, приносимо Пресветој анђеоски поздрав, увек сједињући нашу молитву Господу са Њеним пречистим именом.

Ко хоће да сачува љубав према Богу, кажу свети оци, нека следи свети древни обичај Цркве: у свако време и сваки час, приноси јој анђеоски поздрав и сједињује свој призив Господу, са Њеним пречистим именом.

Ако се одлучимо на честу молитву Богородици, сазнаћемо зашто Света Црква каже да је Богородица утеха уплаканих, исцељење болесних, опроштење грешнима, радост ожалошћенима, уточиште свима који Јој се моле. И разумећемо зашто светитељи и хришћански песници не налазе речи, заједно са анђелима, покушавајући да проникну у тајну Њеног бескрајног смирења:

Она  Која  је  бескрајно високо, јер бескрајно силази к нама. Она  Која  је  бескрајно чиста, јер  је бескрајно  смерна.
Она Која има бескрајну лепоту, јер је бескрајно милостива. Она Која је бескрајно богата, јер је бескрајно сиромашна.
Она Која је једина Краљица, јер Она је најпонизнији слуга. Она  Која  је најближа Богу,  јер Она је најближа људима.
Она Која бескрајно свакога спасава,  јер је и сама бескрајно спасена. Она Која је са нама,  јер је с њом Господ.
Она Која је наша заступница, јер је благословена међу женама и благословен је плод утробе њене.
Она Која је бескрајно радосна, јер бескрајно тугује. Она Која се ни од кога не повлачи,  једина Која може да говори снагом Мајке.

Протојереј Александар Шаргунов
За Фондацију Пријатељ Божији превео: Петар Волков
Извор: petrpavelhram.livejournal.com



Komentari (1)

27.05.2022.

Jasmina

Hvala Presvetoj Bogorodici za sve,za moje zdravlje i zdravlje moje obitelji. Gospodi Isuse Hriste pomiluj nas,Presveta Bogorodice spasi nas.

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.