Православни Епископи Америке о абортусима

Сабор канонских православних епископа Сјеверне и Централне Америке издао је саопштење поводом 40. годишњице доношења пресуде у случају Ро против Вејда, којом је 22. јануара 1973. у Сједињеним Америчким Државама легализован абортус.

06.02.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Православни Епископи Америке о абортусимаСабор канонских православних епископа Сјеверне и Централне Америке издао је саопштење поводом 40. годишњице доношења пресуде у случају Ро против Вејда, којом је 22. јануара 1973. у Сједињеним Америчким Државама легализован абортус.
Врховни суд Сједињених држава је прије четрдесет година донио пресуду познату као Ро против Вејда, којом се женама Сједињених држава гарантује „право“ да прекину живот своје дјеце у утроби. Резултат ове пресуде је прекид живота око 54 милиона дјеце прије него што је и почео.
Света православна вјера је недвосмислено за живот. Господа Исуса Христа је у утроби Његове мајке препознао и поклонио му се, прије Његовог рођења, свети Претеча, који је такође био у утроби своје мајке (ср. Лк 1, 44). Свети Василије Велики (4. в), један од васељенских учитеља вјере, одважио се да назове убицама оне који прекидају живот фетуса. Црква се доследно држи става да се дјеци која се развијају у утроби мора пружити иста заштита као и оној ван утробе. Нема тог моралног, вјерског или научног резона који може оправдати прављење разлике између човјештва ново-зачетог и ново-рођеног.
Абортус не само што прекида живот дјетета, већ позлеђује и његову мајку, често јој наносећи духовне, психолошке и тјелесне повреде. Женама које су починиле абортус хришћани треба да пруже јеванђелску утјеху, да наш човјекољубиви Бог може да их исцијели. Православна црква позива своја чеда, и свеукупно друштво, да помогну будућим мајкама да безбједно донесу своју дјецу на овај свијет и пруже им домове пуне љубави.
На ову тужну годишњицу, плачући над насиљем које пречесто намећемо једни другима, као што се видјело у недавним масовним убиствима у Аурори, Колорадо и Њутону, Конетикат, молимо се за прекид насиља абортуса. Многи начини на које ми као људи све мање цијенимо и поштујемо људски живот, свакако великим дијелом леже у основи овог насиља. Непоштовање људског живота у утроби је немали дио овога. Принесимо свемогућем Богу покајање за зло абортуса и пружимо своја срца и руке да загрлимо живот.
Извор: Радио Светигора



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.