Прва архијерејска Литургија у кинеском граду Харбину после 50 година

У недељу 24. јуна, на дан када православни у Кини прослављају празник 220 кинеских мученика пострадалих за Христа 1900. године, Митрополит волоколамски Иларион, предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, служио је свету Литургију у цркви Покрова Пресвете Богородице у кинеском граду Харбину.

26.06.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Прва архијерејска Литургија у кинеском граду Харбину после 50 годинаУ недељу 24. јуна, на дан када православни у Кини прослављају празник 220 кинеских мученика пострадалих за Христа 1900. године, Митрополит волоколамски Иларион, предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, служио је свету Литургију у цркви Покрова Пресвете Богородице у кинеском граду Харбину.
То је била прва архијерејска Литургија у овом храму за последњих педесет година. Од како се 2001. упокојио настојатељ, свештеник Григорије Жу, Литургија је служена само једном, на Васкрс 2010.
Митрополиту Илариону је саслуживао настојатељ православне парохије у Шангају, протојереј Алексеј Киселевич, а прислуживали су чланови кинеске православне заједнице Харбина, Василије Ву и Александар Ју Ши, који ће од септембра отпочети студије на богословским образовним установама Руске Православне Цркве.
У светој служби је, такође, учествовало и око шездесет Руса, који трајно или привремено бораве у Харбину, од којих се велики дио причестио.
Након Литургије, митрополит Иларион се обратио сабранима, рекавши:
„Православље у Кини се препорађа, иако не тако брзо како бисмо хтјели. Неколико десетина хиљада људи различитих националности, који исповиједају православну вјеру, привремено или трајно живе у разним градовима Кине. Неколико храмова је обновљено, међу којима и Софијски храм у Харбину. Иако не редовно, у некима од њих одвија се богослужење.
Ваша снажна вјера и трпљење одржали су православну вјеру у кинеској земљи. Вашим усрђем одржава се овај историјски Покровски храм. Иако већ одавно нема свештеника, ви сваке недеље долазите овамо да узнесете молитве Богу. Вјерујем да ће доћи дан када ће ова црква имати старјешину, када ће се у овом храму чути служба Божија и вршити се свете Тајне. Радимо на томе да овај дан дође што прије…“
После службе свима присутнима подијељене су иконе Господа Исуса Христа.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.