Први руски храм у Чилеу

Руски православни храм биће подигнут у Консепсону, у другом по величини граду у Чилеу, који броји милион и петсто житеља. Међу православцима су: руски емигранти из постратног периода и њихови потомци, Руси и Украјинци емигранти који су дошли у Чиле након распада СССР-а, Палестинци, такође и Чилеанци који су примили православље.

25.01.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Први руски храм у ЧилеуРуски православни храм биће подигнут у Консепсону, у другом по величини граду у Чилеу, који броји милион и петсто житеља. Међу православцима су: руски емигранти из постратног периода и њихови потомци, Руси и Украјинци емигранти који су дошли у Чиле након распада СССР-а, Палестинци, такође и Чилеанци који су примили православље, саопштава сајт Руске православне заграничне цркве.
Православна богослужења стално се служе од марта 2006. године у просторијама арапског стадиона (Естадио Арабе). Служи се углавном на шпанском језику, а неке молитве се читају на црквенословенском и арапским језицима. На челу парохије се налази протојереј Алексије (Аедо Вилургон), свештеник Руске заграничне цркве, који живи у Консепсону. Парохија припада Јужно-америчкој епархији под управом преосвећеног Јована, Епископа каракаског и јужно-америчког.
Отац Алексије је Чилеанац који је свом душом и свим срцем примио православље. Његовим залагањем, упорношћу, и великим радом, али увијек са надом у Божју помоћ, у августу 2011. године почиње изградња првог храма Божјег на југу Чилеа. Камен темељац на мјесту будућег храма освештао је владика Јован у децембру 2010. године, у присуству мјесних власти и представника амбасаде Русије.
Земљиште за изградњу храма поклонила је палестинска општина Консепсона. Општина је у јулу 2011. године добила помоћ од владе Чилеа, у износу од 63 хиљаде долара.
За даље радове је потребно око 135 хиљада долара. Православна општина Светог Силуана Атонског очекује помоћ приложника.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.