Према научним студијама од причешћа нема заразе

Наука се слаже са Црквом: Свето Причешће не шири болест. Ниједан документован пренос заразне болести никада није приписан употреби заједничке чаше за причешће. У студији ЦДЦ- у (Centers for Disease Control and Prevention) под називом: "Ризик од преношења заразне болести са заједничке чаше", резултати истраживања дају јасан закључак: „Ниједна документована трансмисија заразне болести никада није приписана коришћењу заједничког причесног путира“.

17.12.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Током 2000 година, током многих времена распрострањених болести, куге, па чак и Црне смрти, свештеници су верно причешћивали милионе хришћана широм света. И не постоји документован случај да је Свето Причешће изазвало ширење болести. За оне који верују у Христа, разлози су очигледни. Али само ради дискусије, шта научници имају да кажу о овоме? Може ли наука објаснити разлоге?

Амерички часопис за контролу инфекција објављује резултате бројних научних студија које се баве кључним питањима контроле инфекција и епидемиологије која покривају клиничке теме, као и оригинална истраживања.

У студији под називом: "Ризик од преношења заразне болести са заједничке чаше", резултати истраживања дају јасан закључак: „Ниједна документована трансмисија заразне болести никада није приписана коришћењу заједничког причесног путира“.

Према самом ЦДЦ- у (Centers for Disease Control and Prevention), „ризик је толико низак да се не може открити“.

За оне који верују у Христа, ништа од овога није изненађење. Православни хришћани верују да је Свето Причешће буквално чудесно. Према Православном Хришћанском учењу, Бог мења хлеб и вино, тако да заиста постају Тело и Крв Христова.

Као што је сам Исус рекао: Ко једе моје тело и пије моју крв – остаје у мени и ја у њему... То је хлеб који је сишао с неба. Не као што су очеви јели и умрли; ко једе овај хлеб живеће довека (Јн 6, 53-58).

Наравно, његова изјава – иако истинита – не може се проучавати у научној лабораторији. Рецензенти научних часописа углавном не објављују студије које укључују натприродне догађаје. Дакле, ако су научници желели да проуче вероватноћу заразе болешћу Светог Причешћа, какав приступ би могли да имају?

Ане Лагранге Ловинг је микробиолог из Њу Џерсија која је спровела студије на ову тему. Као искусан професионалац у својој области и универзитетски професор, доспела је и на насловне стране националне штампе. Резултати њене истраге на тему да ли постоји ризик од ширења болести Светим Причешћем показали су да таква опасност не постоји.

Са научне тачке гледишта, она је рекла да „људи који се причешћују не оболевају чешће од других“. Упитана зашто је спровела ова научна истраживања, она је рекла:

„Ја сам микробиолог и идем у Цркву. Била сам забринута због онога што се дешава током причешћивања.“

Желела је да зна да ли су неке болести изазване Причешћем. Проучавала је 681 особу у Њу Џерсију током периода од 10 недеља и није пронашла никакву разлику у стопама болести између оних који су редовно посећивали цркву и причешћивали се, оних који су само долазили у цркву а нису се причестили и оних који никада нису били у цркви.

Извор: russian-faith.com



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.