Продужава се прогон на верској основи у Р. Македонији

Амерички Стејт Департмент је објавио свој редовни извештај о поштовању људских права и слобода у Р. Македонији.

22.04.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Продужава се прогон на верској основи у Р. МакедонијиАмерички Стејт Департмент је објавио свој редовни извештај о поштовању људских права и слобода у Р. Македонији.
Највећи акцент је стављен на неуспех власти у поштовању владавине права, што се првенствено огледа у мешању у рад судства и медија, те у селективном судском прогону политичких неистомишљеника од стране власти, као и у високом нивоу корупције у влади. У извештају је наглашено да полиција стоји изнад закона, а политичко мешање у рад судских органа, судска пристрасност, неефикасност и корупција, успоравају владавину права.
Као један од горућих проблема, извештај не пропушта да помене и малтретирање притвореника и затвореника од страна полиције и затворских чувара, лоше услове и превелики број затвореника у државним затворима, као и кашњење у додељивању правних саветника притвореницима и кривично гоњенима. Извештај јасно говори да затворске установе не испуњавају међународне стандарде, да су у руинираном стању, те да се затвореници налазе у – како се наводи – мизерним, нехигијенским и опасним условима, а поједини су закључани у ћелији и по 23 часа на дан.
Извештај Стејт Департмента цитира и извештај Комитета за заштиту од тортуре, Савета Европе, који оштро критикује третман затвореника и захтева да они не буду смештени у условима једнаким самици.
Подсећамо да се Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г.г. Јован, са најозбиљнијим здравственим проблемима, већ годину и пет месеци налази управо у таквим притворским условима (23 часа закључан у ћелији), за које Савет Европе утврђује како су они „једнаки самици!“
Извештај Стејт Департмента у даљем тексту наглашава како законске регулативе забрањују произвољно хапшења и притварања али се то не поштује, па произвољно хапшење и притварање и даље остаје отворен проблем. Извештај наводи да иако Устав и закони гарантују независно судство, влада ипак врши политички притисак и застрашивање судства. Архиепископ охридски Јован у последњих десет година, од стране поменутих судова бива затваран шест пута, против њега се води низ политички монтираних судских процеса, док је прошле године на спектакуларан начин похапшен и са лисицама на рукама приведен велики број монаштва и верних Архиепископије. Исто тако, уз монтиране судске процесе, током 2012 г. на коју се и односи Извештај Стејт Департмента, придодат је и државни прогон на верској основи против осталих Епископа, свештеника, монаштва и верних Православне Охридске Архиепископије.
У вези слободе говора, Стејт Департмент поново нотира да иако Устав и закони гарантују слободу говора и штампе, власти су те које у пракси, не увек, показују непоштовање овога права, а владин притисак на медије наставља да буде проблем!
Последице непоштовање људских права, гарантованих Уставом и законима Р. Македоније, Православна Охридска Архиепископија и њен Претстојатељ, Архиепископ охридски Јован, подносе дуже од једне деценије. Дуже од једне деценије, у односу на Православну Охридску Архиепископију, путем једностраног информисања, уз веома ретке изузетке, спроводи се систематска кампања говора мржње.
Тортура на верској основи према припадницима Православне Охридске Архиепископије, путем непрестаних политички мотивисаних затворских казни Архиепископу охридском Јовану, преко судских процеса према готово свим Епископима, монаштву и вернима Православне Охридске Архиепископије, као и бесправним одбијањем њене регистрације у македонском судству – продужава!



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.