Промироточила икона Св. архангела Михаила

Из иконе Светог архангела Михаила, насликане на специјално исушеном јавору који не може да садржи смоле, почеле да излазе капљице благоуханог уља!

30.03.2015. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Неколико километара од града Трикале, у сенци светих стена у околони Метеора, посведочена је потресна чињеница: дрво свете иконе Архангела Михаила, које је пре пет година живописао иконописац отац Панајотис Певкис, истаче капљице благоуханог уља које на чудесан начин не штети икони, саопштава Ромфеа.

Свештеник-иконописец осетио је силан страх када је први пут видио те капљице. Одмах се помолио Богу. У почетку никоме није говорио о чуду, бојећи се да ће људи погрешно схватити, како он говори о «поруци» од Бога.

«Света икона Архангела Михаила, коју сам живописао, прецизна је копија иконе школе Хрисолора. Рад је завршен прије пет година. Био сам запрепашћен када сам схватио у једном тренутку да из дрвета иконе почиње да истаче миро. Прекрстивши се, комадом вате обрисао сам капи, плашећи се да ће оне покварити живопис. Тада ни о чему нисам мислио. Али уљна течност наставила је да тече, ширећи мирис сличан уљу за кандила. Најинтересантније је што миро не штети бојама на икони«, прича отац Павле Панајотис Певкис у часопису «Православна Истина».

Како је сам иконописац објаснио, капљице излазе са разних места на икони. «Једном миро истаче из лика архангела Михаила, а други пут са рука, и сваки пут са разних тачака. Ја не могу објаснити тај тајанствени чудесни феномен, и сматрам то знамењем Божјим.

Замолио сам једног хемичара да каже своје мишљење, али он није могао дати конкретно објашњење», каже он.

Отец Панајотис је објаснио још и то да је дрво на коме је насликана икона старо 200 година. «То је специјално исушени јавор који не може да садржи смоле, као на примјер, бор, и зато не могу да схватим како из њега излази уље», додао је отац Панајотис.

Ако миро и даље буде наставило да точи из иконе, иконописац ће се обратити специјалистима. Отац Панајотис назива то што се десило не чудом него знамењем кроз које Господ хоће да га учврсти у вјери.

Са грчког: Константин Норкин
Са руског: Марија Живковић
Извор: Православие.ру



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.