Пронио се глас о младим појцима

ПОДГОРИЦА, 3. јануара – Камерни хор Богословије Светог Петра Цетињског који ради под вођством диригента ђакона мр Михајла Лазаревића, на школској слави промовисао је свој нови ЦД.

05.01.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

ПОДГОРИЦА, 3. јануара – Камерни хор Богословије Светог Петра Цетињског који ради под вођством диригента ђакона мр Михајла Лазаревића, на школској слави промовисао је свој нови ЦД.
За разлику од првог, на којем су заступљени стандардни напјеви карловачког појања као и византијски, руски и молдавски напјеви, за нови ЦД који је снимљен у крипти Храма Христовог васкрсење у Подгорици, диригент Лазаревић се одлучио да, са новом генерацијом ђака, направи потпуно различит концепт. Тако се на овом компакт диску нашло 14 композиција византијске традиције, старог српског појања, бугарски напјеви, рано руско вишегласје, карловачко појање са додатим исоном, у аранжману Миодрага Говедарице, композитора.
Изводећи композиције са овог ЦД-а, хор Богословије Светог Петра Цетињског наступио је на 14. Панчевачким данима духовне музике.
- На позив организатора и селектора фестивала мр Вере Царине, дугогодишњег диригента најстаријег хора у Српству – панчевачког Српског црквено-пјевачког друштва наступили смо другог фестивалског дана и у препуном Светоуспенском храму побрали све симпатије и измамили много осмијеха и суза радосница публици која је дошла да први пут чује хор Богословије на овом фестивалу. Већ наредног дана, на светој литургији коју смо такође пјевали у Панчеву, пронио се глас о нашим ђацима као врсним младим појцима – казао је за „Дан” диригент Михајло Лазаревић који је дипломирао на Академији умјетности у Новом Саду, а магистрирао у класи Даринке Матић – Маровић на Музичкој академији на Цетињу.
Овај изузетни умјетник који је и почасни доктор наука Европског универзитета у Београду, подсјетио је да Камерни хор Богословије Светог Петра Цетињског од свог оснивања 1992. године, када је и обновљен рад ове средњошколске установе, марљиво ради и труди се да генерацијама које долазе у ову школу пренесе љубав према хорском пјевању.
- У тим почетним, нимало лаким корацима, трудио се тадашњи професор црквеног појања, дугогодишњи члан хора Музиколошког института САНУ, сада преосвећени епископ нишки Јован Пурић, који је на прве генерације ђака пренио своје искуство хорског пјевача. Он се трудио да пренесе своје знање које је стекао од академика др Димитрија Стефановића, увијек водећи рачуна да ђаци имају култивисан и прецизан тон, како на сцени тако и за манастирском пјевницом – казао је Лазаревић.
Он је, још као апсолвент новосадске Музичке академије 1995. године, ступио на дужност хоровође у цетињској Богословији. Иако млад, диригент Лазаревић има завидно искуство у вођењу хорских ансамбала, као што су хорови „Св.Стефан Дечански” и „Соња Маринковић” из Новог Сада, а био је и диригент најстаријег хора на Балкану – Српског пјевачког друштва „Јединство” из Котора.
Доласком школованог музичара у цетињску Богословију, хор који је до тада пјевао унисоно или двогласно, почиње са четворогласним пјевањем не напуштајући традицију дотадашњег пјевања.
- Како су те генерације биле изузетно пјевачки надарене, хор лако савладава богат репертоар а учествујући на свим манифестацијама које је организовала Митрополија црногорско-приморска, стасавао је на сцени. Ускоро је био у пратњи митрополита Амфилохија у Аустрији и Њемачкој и представио се у скоро свим већим градовима тих земаља – казао је Лазаревић.
Хор цетињске Богословије за собом има многобројне наступе по Црној Гори, Србији, Републици Српској као и у земљама у којима се изводи научно-наставна екскурзија – Света Земља, Русија, Бугарска, Грчка, Италија, Турска, Албанија, Мађарска, Словачка, Хрватска…
Хор наставља са својим активностима, па је у плану учешће на централној Светосавској академији у Подгорици, као и на традиционалној школској академији у Недјељи православља.
- Одмах по Васкрсу, хор ће поново обићи градове у Црној Гори и презентовати свој рад, али ће посјетити и друге наше богословије гдје ћемо одржати концерте – најавио је Лазаревић.
Извор: Дневне новине ДАН (З. Петановић)



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.