Протојереј Всеволод Чаплин позвао вернике да примене силу у одбрани својих принципа

Руска Православна Црква одбацује принцип „непротивљења злу насиљем“ и позива вернике да своја начела заштите силом. С оваквом изјавом иступио је протојереј Всеволод Чаплин, председник Синодалног одељења РПЦ за односе између Цркве и друштва, известио је „Политсовет“ 10. маја.

15.05.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Протојереј Всеволод Чаплин позвао вернике да примене силу у одбрани својих принципаРуска Православна Црква одбацује принцип „непротивљења злу насиљем“ и позива вернике да своја начела заштите силом. С оваквом изјавом иступио је протојереј Всеволод Чаплин, председник Синодалног одељења РПЦ за односе између Цркве и друштва, известио је „Политсовет“ 10. маја.
„Данас је потребно све учинити како више никада вођство над народом и његовом вером не би преузели револуционари и узурпатори. Ми треба да знамо да заштитимо светиње, веру и Отачество. За православне хришћане је недолично да учествују у борби за звање најнесрећније и понижене жртве, на шта их подстиче савремена масовна култура… Злу је нужно супротставити се силом“, – цитира Чаплинове речи „Интерфакс“.
Као пример, протојереј је навео догађаје од пре 90 година у граду Шуја у Ивановској регији, када је неколико грађана покушало силом да се супротстави одузимању црквених драгоцености (које су бољшевици предузели 1922.-нап. “Борба за веру”).
Управо такво супротстављање силом Чаплин сматра истинским хришћанством. „Хришћанство није мјузикл Ендрју Лојда Вебера, и није роман Булгакова. Хришћанство – то је Јеванђеље, Благоверни кнез Александар Невски, Свети Филарет Московски, Свети Праведни Јован Кронштатски, Свети Патријарх Тихон, који су анатемисали прогонитеље. С таквим хришћанством Русија има будућност“, верује свештеник.
Извор: хттп://борбазаверу.инфо/цонтент/виеw/4633/1/



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.