Разлог да будемо радосни

Ево нам се сасвим приближио значајан дан - Рођење нашег Спаситеља и Господа Христа. У сред овосветских припрема за тамо неке празнике и „најлуђу ноћ“, ми хришћани смо већ у озбиљним припремама за Божић како бисмо у достојном расположењу дочекали Рођендан Богомладенца Исуса, Сина Божијег. Ако не схватамо ко је Исус Христос и шта је тако значајно учинио за нас да бисмо Га поштовали, ево објашњења.

05.01.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Постоје Бог Отац, Бог Син и Бог Дух Свети - Један Бог у Три Лица или Света Тројица. Исус Христос је Бог Син. Пошто је било јасно да људски род не може да нађе спасење од сопствених грехова, Бог Отац решава да пошаље Свог Сина на земљу, да се роди као човек и да жртвовањем себе смрћу на крсту, исплати својом жртвом грехе целог човечанства које су икада направљени или ће бити направљени. Наравно, само они који поверују да је Син Божији стварно то и учинио за све нас, добијају очишћење од својих грехова и грехова својих предака и након смрти прелазе у Царство Божије где ће провести вечност са Богом Светом Тројицом.

Шетамо улицама града и посматрамо људе. Многи људи су изгледају потиштено, изморено и нервозно. Такав не треба да буде Божић! Божић доноси најзначајнију вест за све векове. Наша припрема за Божић и његова прослава требало би да буду испуњени само радошћу, а ни мало тугом. Јер, шта је анђео Гаврило рекао пастирима, најавивши рођење бебе Исуса? ”Јављам вам радост велику која ће бити свему народу” Али каква је то Радосна Вест? И шта је то што би требало да прослављамо?

Као прво, то што те Бог воли. Познати стих у Светом Писму нам каже; ”Јер Бог тако заволе свет да је Сина својега Јединороднога дао да сваки који верује у Њега не погине, него да има живот вечни.” Зато је послао Господа Исуса на овај свет. Он је био у мисији љубави.

Библија нас учи да је Бог Љубав. Љубав је у Његовој природи. Бог је створио читав величанствени универзум, само да би могао створити људски род, да би могао створити и тебе, да би те волео. И Његова љубав није заснована на ономе шта ти радиш и како се понашаш. Његова љубав је заснована на ономе ко је Он, а Он је чиста Љубав.

Као друго, Бог је са тобом. Ти можда не осећаш Његово присуство, али то не умањује реалну чињеницу да Он јесте уз тебе. У Светом Писму пише да се Исус треба назвати Емануел, што значи ”Бог је са нама”. И Он је са нама и данас, и сваки дан.

Кад је Бог близу, твој страх се топи. Уопште више не мораш да бринеш шта ће се следеће десити у твом животу.

Као треће, Бог је на твојој страни. Он жели да ти успеш. У Библији пише; ”Јер не посла Бог Сина својега на свет да суди свету, него да се свет спасе кроз Њега.”(Јован 3, 17) Многи људи се плаше Бога, због осећаја кривице због грехова. Али Господ Исус није дошао да проклиње свет већ да га спасе. То је Добра Вест! Потребно је славити Божић. Господње рођење је огромна и веома радосна вест за цео људски род, јер Бог сваком од нас  каже: ”Волим те, са тобом сам и на твојој сам страни.”

Међутим, веома је потребно нагласити колико је лако изгубити из вида и сасвим промашити један толико значајан догађај у животу сваког од нас, као што су у време Христовог спасења то пропустили највеће религиозне вође из окружења.

Исус је рођен у Витлејему, који је само 19 километара удаљен од Јерусалима. У време Исусовог рођења, Јерусалим је био светски духовни центар. Сви најзначајнији религиозни лидери тадашњег света су живели у Јерусалиму. Али нико од њих није трагао за Господом Исусом и сви они су пропустили Исусово рођење. Само неки непознати странци, који су превалили огроман пут, који су били из неког другог народа и културе, тражили су Исуса Сина Божијег.

Трагање за истином није забавна активност. Та потрага захтева жртвовање свега што имате, ако је потребно. Мудраци од Истока нас уче томе у Божићној причи. Мудраци су, наиме, били потпуно спремни да иду на било коју даљину, само да би пронашли истину. Они су путовали много стотина километара од Далеког Истока до Јерусалима, само да би се поклонили беби Исусу.

Цар Ирод је пропустио Исусово рођење. Витлејемски пословни људи су пропустили Исусово рођење. То је доказ да и ви можете имати Исуса Христа непосредно у вашој близини и да Га ипак можете сасвим пропустити у свом животу, ако Га не тражите.

Али мудраци од Истока су тражили Господа Исуса. Није им било ни мало тешко ићи на далек пут, који је трајао 4 до 5 месеци. Није им било тешко ни прећи преко вреле пустиње. Они су били озбиљни трагаоци за Богом и нису жалили жртву само да се поклоне Божанском Сину Исусу. Били су спремни да предузму што год је било потребно, само да Га нађу.

То је мудрост. То је оно што и ми треба да чинимо. Потребно је да имамо такав став, да не допустимо да нам било шта стане на пут у потрази и контакту са Богом. Јер потрага и контакт са Богом су најзначајнија достигнућа на свету и у овом животу!

Исус нам је рекао да је Царство Божије као зрно бисера, које је толико драгоцено, да ћемо продати све што имамо, само да га задобијемо. Изгледа да су мудраци од Истока то разумели много пре него што је Господ испричао ову причу ученицима. Мудри људи су спремни да се одрекну свега што имају да би обожавали Господа Исуса. Они су спремно жртвовали удобност својих домова, кренувши на дугачко, тешко путовање, јер су имали исправан мотив – потрагу за Христом.

Чега бисте се ви одрекли ради Господа Исуса Христа?

Извор: svetatrojica.wordpress.com 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.