Резултати пописа Великој Британији: хришћани постали мањина

Према резултатима последњег пописа становништва у Великој Британији, број хришћана је за само десет година смањен за 5,8 милиона, што хришћане чини мањинском вером

01.12.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Удео хришћана у Енглеској и Велсу по први пут од последњег пописа, пао је на 46 одсто становништва земље, према подацима Канцеларије за националну статистику Уједињеног Краљевства (Office for National Statistics, ONS).

Први пут од пописа становништва Енглеске и Велса мање од половине становништва (46,2%, 27,5 милиона људи) се изјаснило као хришћани, што је за 13,1% мање него 2011. године, када је износио 33,3 милиона људи“, што значи да је број хришћана за само десет година смањен за 5,8 милиона, наводи се у документу.

Према подацима ONS-а, повећао се и број атеиста у Енглеској и Велсу, који је са 25,2% (14,1 милиона) у 2011. години порастао на 37,2% (22,2 милиона). Ова категорија укључује атеисте, агностике и људе са нејасним погледима на религију. Треће место заузели су муслимани – њихов удео је порастао са 4,9 на 6,5% (са 2,7 милиона на 3,9 милиона људи).

Разлог за промену верског састава су демографски фактори, а посебно промене у морталитету, наталитету и миграцијама.

Извор: РИА Новости



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.