Родитељима припада власт над децом!

РПЦ позвала на одбрану гарантованих права родитеља на васпитавање деце у складу са својим религијским и моралним погледима на живот, на разумно планирање њихових дневних обавеза, режима исхране, стила одевања, на подстицање у извршавању породичних, друштвених и религијских обавеза, на правила њихове комуникације са супротним полом...

05.02.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Родитељима припада власт над децом!РПЦ: Родитељи имају право да децу васпитавају у складу са својим погледима
РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ПРОТИВ ЈУВЕНАЛНОГ ЗАКОНОДАВСТВА У РУСИЈИ ПО УЗОРУ НА ЗАПАДНО
-РПЦ позвала на одбрану гарантованих права родитеља на васпитавање деце у складу са својим религијским и моралним погледима на живот, на разумно планирање њихових дневних обавеза, режима исхране, стила одевања, на подстицање у извршавању породичних, друштвених и религијских обавеза, на правила њихове комуникације са супротним полом...
-Све компоненте система заштите деце морају бити адаптиране њиховој националној култури и традицијама
-Архијерејски сабор РПЦ упозорио да је недопустиво свако прикупљање, електронска обрада, чување и неовлашћено ширење личних података која се односе на породични живот
АРХИЈЕРЕЈСКИ сабор Руске православне цркве заузео је очекивани став: да родитељи имају предност у васпитавању деце „у складу са својим религијским и моралним погледима на живот“.
Истовремено је поручио не само званичној Москви: да је недопустивос да се у Русији и другим канонским територијама Московског патирјархата уведе систем јувеналног законодавства „онако како се примењује у многим страним државама“.
„Црква не види објективне и уверљиве разлоге за увођење система јувеналног законодавства какво се примењује у другим државама. И у нашим националним, а и међународним законима предвиђено је законско право родитеља да васпитавају своју децу. Било какво ограничавање овог права не прихвата широк круг људи. Црква подржава њиову забринутост“ - наглашава се у „Ставу РПЦ о реформи породичног права и проблему јувеналног законодавства“ који су усвојили архијереји РПЦ на свом помесном Сабору у Москви.
Према овом документу сваки законски предлог из области породичних односа треба да на јавној расправи продискутују педагози, родитељи, научници, духовници и представници правосудних органа.
Руска Црква је позвала на „одбрану гарантованих права родитеља на васпитавање деце у складу са својим религијским и моралним погледима на живот, на разумно планирање њихових дневних обавеза, режима исхране, стила одевања, на подстицање у извршавању породичних, друштвених и религијских обавеза, на правила њихове коминикације са супротним полом и приступ информативним материјалима, као и на физичку заштиту од дејстава која наносе духовну и моралну штету као и заштиту њиховог физичког здравља“.
„Акти националног законодавства треба да садрже конкретне норме које би увеле правила примене крајњих мера – у којим случајевима се породици узима дете да би се избегла слободна и често субјективна интерпретација закона. Осим тога, реална претња настаје онда кад само дете поднесе тужбу против својих родитеља, тј. може се створити систем унутарпородичног потказивања“ - упозоравају архијереји РПЦ.
РПЦ је такође саопштила да не прихвата постојећу праксу одузимања деце породицама под изговором да „нису довољно материјално обезбеђена“, јер то у суштини значи да треба „обезбедити основна финансијска подршка породици“.
„У закону треба предвидети одговорност одговорних лица за неосновано одузимање деце породицама, њихово држање и друге злоупотребе. Уз то, треба на сваки начин подржати и ојачати традиционалне породичне вредности... Све компоненте система заштите деце морају бити адаптиране њиховој националној култури и традицијама. Сабор сматра да је недопустиво свако прикупљање, електронска обрада, чување и неовлашћено ширење личних података која се односе на породични живот“ - истичу архијереји РПЦ.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.