Руска црква тражи решење за МПЦ

Руска православна црква спремна да помогне у налажењу решења за статус Македонске православне цркве. СПЦ и МПЦ питање треба да решавају дијалогом, рекао митрополит Руске православне цркве Иларион Алфејев.

30.04.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Руска православна црква спремна да помогне у налажењу решења за статус Македонске православне цркве. СПЦ и МПЦ питање треба да решавају дијалогом, рекао митрополит Руске православне цркве Иларион Алфејев.
Митрополит волоколамски Руске православне цркве (РПЦ) Иларион Алфејев, задужен за спољне послове Московске патријаршије, изјавио је да је РПЦ спремна да помогне у налажењу решења за статус Македонске православне цркве (МПЦ), која сада није призната у православљу.
Москва може да понуди солуције "на основу сопственог искуства о превазилажењу раскола", преноси Верска информативна агенција. "Ми смо спремни да будемо посредници", изјавио је митрополит бугарском радију, током текуће посете руског патријарха Кирила Софији.
Најважније је да се МПЦ врати у канонски поредак, постоје многи модели да се без изричитог признања аутокефалије некој цркви пружи "фактична самосталност", наводи Алфејев.
Не треба се, како је рекао руски митрополит, држати грчких појмова аутокефалија, или аутономија. Неопходно је наћи модел који би био задовољавајући за МПЦ, но који би био у складу са канонским поретком православља.
"Пре свега СПЦ и МПЦ питање треба да решавају дијалогом", рекао је Иларион.
Митрополит Руске православне цркве сматра да је Балкан "веома сложен регион, где се преплићу судбине разних народа". Није случајно да су ту раније почињали светски ратови, а и данас се ту укрштају "две цивилизацијске парадигме", наводи Иларион.
С једне стране, западна цивилизација, која уздиже секуларне вредности. С друге, ту је источно (православно) хришћанство. Веома је важно да у процесу европских интеграција, а балканске државе се интензивно интегришу у ЕУ, оне "не изгубе своју националну самобитност", да сачувају своје духовно-моралне вредности које су примиле од предака и које су задржале и поред гоњења у турско време, од атеизма, истиче митрополит Руске православне цркве.
За православље је, нагласио је митрополит, важно наслеђе свете браће Кирила и Методија, за Русе, Бугаре, Србе, али и Пољаке, Чехе, Словаке, ради се о великом подвигу ових светитеља у стварању словенског језика, преноси ВИА.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.